Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Fit Tesók

Húsvét 



A mai bejegyzésemben a húsvéti hosszú hétvégére, a locsolók fogadására szeretnék pár olyan receptötletet adni, ami egészséges is, alakbarát is és emellett persze finom is. 

Répatorta 

Hozzávalók a tésztához: 

  • 300 g répa reszelve 

  • 200 g darált dió 

  • 3 db tojás 

  • 50 g eritrit 

  • 1 db citrom reszelt héja 

  • 1 kk gyömbér 

  • 1 tk fahéj 

  • 1 tk sütőpor 

  • 100 g joghurt 

A hozzávalókat összekeverjük, tortaformába rakjuk és 180 fokon bő egy órán keresztül megsütjük. 

Hozzávalók a túrókrémhez: 

  • 150 g zsírszegény krémtúró 

  • 100 g joghurt 

  • Fél citrom reszelt héja és leve 

  • Édesítő ízlés szerint 

Az alapanyagokat összekeverjük, majd a kihűlt félbevágott tortánkat a krém felével megkenjük, a másik felét pedig a tetejére kenjük. Dióval díszíthetjük. 

Néró teasüti 

Hozzávalók: 

  • 120g ghee * 

  • 60g eritrit 

  • 6 db tojássárgája 

  • 100 g rizsliszt 

  • 60 g kókuszliszt 

  • 1 db citrom reszelt héja 

*A ghee elkészítését itt találjátok. 

A kemény ghee-t kicsit megolvasztjuk, úgy hogy még szilárd maradjon, de ne legyen túl kemény, ehhez hozzáadjuk az eritritet és robotgéppel kihabosítjuk. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat, majd végül a citromhéjat és a lisztet. Egy nem túl kemény és egyáltalán nem folyós masszát kell kapnunk. A tésztát én kerek csöves zsákkal nyomtam ki, de nyilván ez nem minden háztartásban fellelhető, ezért egy otthoni praktika, ha egy zacskóba beletöltjük a tésztát, a zacskó egyik sarkát kivágjuk és tetszés szerinti alakzatot nyomhatunk a tésztából sütőpapíros lemezre.  

160 fokon 10-15 percig sütjük, folyamatosan figyelve mert nagyon gyorsan elkészül és hamar odaéghet. Akkor jó, ha már egy kis színt kap és feltudjuk emelni a papírról. A sütés elején a vaj kisülhet a tésztából, illetve a tésztánk kicsit szétterül, de ettől nem kell megijedni. 

Ha kihűlt, cukormentes lekvárral összetöltjük a formákat, pihentetjük hogy összeérjenek az ízek, majd cukormentes olvasztott csokiba márthatjuk, vagy csurgathatjuk. 

Kaszinó tojás

 Hozzávalók: 

  • Egész tojás 

  • Natúr joghurt 

  • Só, bors, zöldfűszerek 

  • Roppant egyszerű recept következik. Főtt tojást kell készítenünk, megfosztjuk a tojáshéjtól kettévágjuk tetszés szerint a főtt egész tojást. A fehérjét félre rakjuk, majd a sárgájából készítünk egy krémet. Joghurttal, fűszerekkel összekeverjük és a kapott krémet visszatöltjük a fehérjébe. 

Szénhidrátcsökkentett kalács 

Húsvét nem telhet el finom kalács nélkül. Most Szafi lisztjét használtam, ugyanis találtam egy receptet itt

Követtem a recept utasításait, a végén tértem el annyira, hogy én két részre osztottam a tésztát, az egyiket fahéjon a másikat kakaóporon sodortam, és így fontam össze őket. 

Virslis kifli és magvas rúd 

 

Hozzávalók: 

  • Light/lowcarb/teljes kiőrlésű leveles tészta 

  • Magas hús tartalmú virsli 

  • Tojás a lekenéshez 

  • Só, magvak 

A tésztát két részre osztottam, az egyiket vékonyra nyújtottam és háromszögeket vágtam belőle. Ezt virslivel töltöttem, feltekertem és felvert tojással lekentem. 

A tészta másik részét szinte alig nyújtottam, vastagabbra hagytam. Az egész tészta darabot lekentem, sóztam és megszórtam magvakkal. Másfél ujjnyi szeletekre vágtam, majd megtekertem őket. 

180 fokon 15-20 percig sütöttem őket. 

Lehet, hogy mostanában már nem tartjuk a hagyományt, hogy a fiúk-, férfiak házról, házra járnak locsolkodni, verset mondani, amiért mi nők, lányok finom falatokkal, színes tojásokkal kedveskedünk. Pedig mi gyerekkorunkban mindig annyira élveztük és szerettük ezt az ünnepet. De ha ez a program el is marad, szerintem ezek a sütik bármikor elkészíthetőek a vendégeknek, és a válasz sem ez lesz: "Most diétázom, nem ehetek ilyeneket!" 

Kellemes Ünnepeket Mindenkinek! 

 

Tovább
0

Egyszerű, de nagyszerű!



Sajnos a mai rohanó világban rákényszerülünk olyan gyors megoldásokra, mint például a kész-, félkész ételek vásárlása, fogyasztása, felhasználása. Viszont! Mostanában egyre inkább elérhetőek az egészséges változatok is. Mit értek ez alatt? Csökkentett zsír-, vagy szénhidrát tartalmúak, hozzáadott cukrot-, adalékanyagot nem tartalmaznak. Egy ilyen rögtönzött megoldást fogok megmutatni, ugyanis sokszor nekem sincs időm órákat a konyhában tölteni, ekkor szoktam ilyen egyszerű, 15-20 percet igénylő sütiket összedobni. Most leveles tésztát használtam, amit különféle töltelékkel töltöttem. 

Light leveles tésztát szerintem bármelyik boltban kapunk már, ez csökkentett zsírtartalmú. Létezik viszont teljeskiőrlésű leveles tészta is, ami szintén jó választás. Illetve aki ismeri az Update termékeket, biztosan találkozott már Norbi LowCarb leveles tésztájával. 

Túrós batyu 

 

healthy recipes lowcarb egészséges életmód receptek fitt

Hozzávalók: 

  • leveles tészta 
  • 250g túró 
  • 2 evőkanál joghurt 
  • mazsola -opcionális 
  • 1 citrom reszelt héja 
  • édesítő ízlés szerint 

Elkészítés:

 

healthy recipes lowcarb egészséges életmód receptek fitt

A tésztát vékonyra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk és megtöltjük a közepét a kikevert túrókrémmel. Ezután a töltelék körül a tésztát lekenjük tojással, majd behajtogatjuk a négy sarkát. Tojással lekenjük a kis batyunkat és 180 fokon 15-20 percig sütjük. 

 Pizzás kifli 

 

healthy recipes lowcarb egészséges életmód receptek fitt

Hozzávalók: 

 

healthy recipes lowcarb egészséges életmód receptek fitt

  • leveles tészta 
  • paradicsom szósz 
  • alacsony zsírtartalmú reszelt sajt 

Elkészítés:

Első sorban leírok egy házi készítésű paradicsom szósz receptet. Egy fél vöröshagymát apróra vágunk, amit kókuszzsíron lepirítunk. 2db paradicsomot, egy fél pritamin paprikát feldarabolunk, majd a hagymához adjuk. Fűszerezzük, sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval majd egy fél dl vízzel felöntjük.. Ha összefonnyadtak hozzáadunk 100 g paradicsompürét, és 50 g cukormentes ketchupot. Összekeverjük és hagyjuk amíg jó sűrű állagot kapunk. 

A leveles tésztát kinyújtjuk. Átlósan csíkokat vágunk bele, mindkét oldalról, úgy hogy a csíkok keresztezzék egymást, ezáltal háromszögeket kapunk. Megkenjük a tésztát a paradicsom szósszal, reszelünk rá sajtot és a háromszöget a hosszú oldalánál feltekerjük, így kis kifliket kapunk. Lekenjük tojással és 180 fokon 15-20 percig sütjük.

Nagyon sokféleképpen lehetne variálni a leveles tésztával készült recepteket. Akár pizzás, kakaós, vaniliás vagy fahéjas csigát, kiflit vagy batyut. Igazából csak a képzeletünk szab határt. Legyetek kreatívak ;)

Anett

 

Tovább
0

Diós finomságok



Tudnivalók a dióról

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én szeretek tájékozódni az alapanyagokról, amit éppen felhasználok. Valamilyen szinten szerintem mindenki tisztában van azzal, hogy az adott élelmiszer mire jó vagy mikor érdemes fogyasztani, mi található benne, de a részletekbe nem merülünk bele. Ezért is szoktam bejegyzéseim elején pár szót ejteni ezekről.

  • A magvakban, így a dióbélben is többszörösen telítetlen zsírsavak találhatóak-omega 3-, amik jó hatással vannak a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében és az erek állapotának javításában. Ezek a zsírsavak pozitívan hatnak az agyműködésre is, ami javítja a koncentrációt.
  • Magas a fehérje, az ásványi anyag- magnézium, kálium, kalcium-, és a vitamin -E és B vitamin- tartalma is.
  • Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és összehúzó hatású.
  • A diót nem csak nyersen fogyasztják, számos felhasználása ismert: olaj, pálinka, lekvár
  • Magas tápértékű 100g-ban : 654 Kcal, 18,6 g fehérje, 11,7g szénhidrát és 57 g zsír található.

Diós 'zserbó' muffin

Hozzávalók:

  • 4 db tojásfehérje
  • 1 adagolókanál fehérjepor-ízesítetlen vagy vaníliás-
  • 120g zabpehely liszt
  • 100 g cukormentes baracklekvár
  • 1 csomag sütőpor
  • A töltelékhez: 3 evőkanál darált dió, 3 evőkanál cukormentes baracklekvár összekeverve

Elkészítés:

Csomó mentesre keverjük a hozzávalókat. A muffin formákat félig megtöltjük a tésztával, erre kanalazunk egy kis tölteléket, majd befedjük a maradék tésztával.

180 fokon 15-20 perci sütjük.

Diós-csók

Hozzávalók:

  • 100g tojásfehérje
  • 100g darált dió
  • 50g eritrit
  • 1 kávéskanál sütőpor

A tojásfehérjét habbá verjük, majd hozzáadagoljuk a száraz összetevőket. Sütőpapíros lemezre halmokat adagolunk, és vizes villával mintázzuk, lelapítjuk.

200 fokon 10-15percig sütjük.

Ha szeretitek a diót, mindenképp próbáljátok ki ezeket a süti recepteket! Jó étvágyat hozzá :)

Tovább
0

Hétköznapi reggeli



Drága Hugicám már megosztott veletek egy jó pár nem szokványos reggeli ötletet, én pedig most három egyszerűbb reggelit hoztam nektek a zab és szendvicsek világából.

Teljeskiörlésű szendvics

Ez egy roppant egyszerű, alap recept az én konyhámban, amit a kevésbé kreatív és türelmes napjaimon előszeretettel fogyasztok. Teljeskiörlésű rozslisztből készült zsömle megkenve light metélőhagymás vajkrémmel, magas hústartalmú csirkemell sonkával, zsírszegény sajttal és sok sok zöldséggel.

Egészéges bundás kenyér

Gyerekkorom nagy kedvence a bundáskenyér tejföllel, amiről nem szívesen mondanék le, ezért kicsit más formában, egészségesen szoktam elkészíteni. Felforrósítok egy tapadásmentes serpenyőt, majd visszaveszem közepesre a fokozatot és kikenem vékonyan kókuszolajjal. A teljeskiörlésű toast/szendvics kenyér mindkét oldalát belemártom felvert tojásba, és határozott mozdulattal beleteszem a serpenyőbe. Hagyom szép aranybarnára sülni az egyik oldalát, majd megfordítom és így teszek a másik oldalával is. Még langyosan zöldséggel vagy kedv szerinti feltéttel fogyasztom.

Zabkása

A klasszikus egészséges reggeli a zabkása, amit én imádok és nem tudom megunni. Rengeteg féleképpen tudjuk variálni, aszerint hogy mit rakunk az alap kásánkhoz ( pl. kakaó, fahéj, fehérjepor,zöldség ), vagy hogy mit rakunk rá ( pl. gyümölcsök, magvak).

A képen látható zabkása receptje:

 - 40 g apró szemű zabpehely

 - 1 dl növényi alapú tej és annyi víz amennyit felvesz

 - 1 ek. kakaó

 - 1 kk. fahéj

 - 20 g mogyoró ízű fehérjepor

 (- édesítő ízlés szerint, ha szükséges)

Kimérem a zabpelyhet, ráöntöm a tejet és ugyanannyi vizet, közepes fokozaton elkezdem főzni. Ha szükséges még rakok hozzá vizet. Ízesítem a kakaóval és a fahéjjal, ha elértem a megfelelő állagot, félrehúzom a főzőlapról és belekeverem a fehérjeport. A tetejére chia magot, darált mogyorót és gyümölcsöket raktam.

Jó étvágyat!

Ági :)

Tovább
0

Receptek egy nem mindennapi hozzávalóval-Tofu



A tofu egy elég megosztó étel. Valaki szerint egészséges, valaki úgy tartja nem embernek való. Én sem fogok most álláspontot foglalni a témával kapcsolatban, ezt mindenki döntse el maga. Csak egy pár mondatot írnék róla, nagy vonalakban mit kell róla tudni, ugyanis most a tofuval hozok három receptet. 

Mi a tofu? 

Más néven szójasajtnak, vagy szója túrónak hívják, mivel szójából-szójababból- készítik. 

A vegetáriánusok előszeretettel fogyasztják, magas fehérjetartalma miatt. Olyan növényi fehérjeforrás, amely minden eszenciális aminosavat tartalmaz. Alacsony a zsírtartalma, nem tartalmaz koleszterint, tejszármazékot és glutént sem. Emellett gazdag B-vitaminban, ásványi anyagokban (vas, kalcium, nátrium, kálium).  

Tápanyagértéke 100g-ban:  

87Kcal 

0,5g szénhidrát 

5g zsír 

10 g fehérje 

Sokféleképpen felhasználható, akár húspótlására de az ételek fehérjetartalmának növelésére is. Most én az utóbbit választottam és három muffin receptet készítettem. 

Áfonyás-fehérjés zabmuffin 

Hozzávalók: 

  • 100g darált zabpehely 

  • 50g darált dió 

  • 30 g vaníliás fehérjepor 

  • 1csomag natúr tofu- túróval helyettesíthető 

  • 100g hozzáadott cukortól mentes áfonyás joghurt 

Ezt a fajta ivójoghurtot nem rég fedeztem fel, a TESCO-ban. 0%cukor, különböző ízekben. Egyébként sima, natúr joghurttal is működik. 

  • 1 egész tojás 

  • 1 tojásfehérje 

Elkészítés: 

A száraz hozzávalókat aprítógépben összedarálom. Ha kész egy tálba öntöm, de a gépet ne rakjuk félre, ugyanis ebben összeállíthatjuk az egész tésztát. A tofut, tojásokkal és a joghurttal elkeverjük, majd a korábban ledarált összetevőket hozzáborítjuk és tovább keverjük. Ha csomómentes a masszánk, muffin formákba öntjük, és 180 fokon 15-20 percig sütjük. 

Chilis-sós muffin 

Hozzávalók: 

  • 1 csomag chilis tofu 

  • 100g natúr joghurt 

  • 1 db tojás 

  • 100g szénhidrátcsökkentett lisztkeverék 

  • Kevés sütőpor 

  • Kevés só 

Elkészítés:

Hasonlóképpen az előző recepthez, a tésztát aprítógéppel állítottam össze. Csak beledobáltam a hozzávalókat és egyneműsítettem. Formába öntöttem és 180 fokon 15-20percig sütöttem. 

Kakaós-müzlis muffin 

Hozzávalók:  

  • 1 csomag natúr tofu 

  • 2 db tojás 

  • 100g cukormentes müzlikeverék- olyat választottam, amiben vannak olajos magvak, szárított gyümölcsök- 

  • Kevés kókusztej 

  • Kevés sütőpor 

Elkészítés: 

Most annyit változtattam az összeállításnál, hogy a müzlikeveréket csak a legvégén adtam hozzá, hogy maradjanak benne nagyobb darabok. Szintén 180 fokon 15-20 percig sütjük. 

Ha szeretnétek kicsit feldobni a süti receptjeiteket, mindenképpen ajánlom próbáljátok ki ezt a nem mindennapi hozzávalót! 

Tovább
0
«
12

Fit Tesók

blogavatar

Sziasztok! Már régóta gondolkozunk egy közös blogon, mivel mindkettőnk életének részét képezi az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, amit ezentúl nemcsak egymással, hanem veletek is szeretnénk megosztani. Üdv. Fit Tesók

Utolsó kommentek