Tudnivalók a dióról

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én szeretek tájékozódni az alapanyagokról, amit éppen felhasználok. Valamilyen szinten szerintem mindenki tisztában van azzal, hogy az adott élelmiszer mire jó vagy mikor érdemes fogyasztani, mi található benne, de a részletekbe nem merülünk bele. Ezért is szoktam bejegyzéseim elején pár szót ejteni ezekről.

  • A magvakban, így a dióbélben is többszörösen telítetlen zsírsavak találhatóak-omega 3-, amik jó hatással vannak a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében és az erek állapotának javításában. Ezek a zsírsavak pozitívan hatnak az agyműködésre is, ami javítja a koncentrációt.
  • Magas a fehérje, az ásványi anyag- magnézium, kálium, kalcium-, és a vitamin -E és B vitamin- tartalma is.
  • Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és összehúzó hatású.
  • A diót nem csak nyersen fogyasztják, számos felhasználása ismert: olaj, pálinka, lekvár
  • Magas tápértékű 100g-ban : 654 Kcal, 18,6 g fehérje, 11,7g szénhidrát és 57 g zsír található.

Diós 'zserbó' muffin

Hozzávalók:

  • 4 db tojásfehérje
  • 1 adagolókanál fehérjepor-ízesítetlen vagy vaníliás-
  • 120g zabpehely liszt
  • 100 g cukormentes baracklekvár
  • 1 csomag sütőpor
  • A töltelékhez: 3 evőkanál darált dió, 3 evőkanál cukormentes baracklekvár összekeverve

Elkészítés:

Csomó mentesre keverjük a hozzávalókat. A muffin formákat félig megtöltjük a tésztával, erre kanalazunk egy kis tölteléket, majd befedjük a maradék tésztával.

180 fokon 15-20 perci sütjük.

Diós-csók

Hozzávalók:

  • 100g tojásfehérje
  • 100g darált dió
  • 50g eritrit
  • 1 kávéskanál sütőpor

A tojásfehérjét habbá verjük, majd hozzáadagoljuk a száraz összetevőket. Sütőpapíros lemezre halmokat adagolunk, és vizes villával mintázzuk, lelapítjuk.

200 fokon 10-15percig sütjük.

Ha szeretitek a diót, mindenképp próbáljátok ki ezeket a süti recepteket! Jó étvágyat hozzá :)