Az egészséges életmód bejegyzések sorozatának első részében a helyes táplálkozásról volt szó, ebben a részben, egy másik fontos témáról ejtek szót. Amint azt már említettem, az egészséges életmódért és kinézetért 70%-ban a táplálkozás és 30%-ban a mozgás a felelős. 

Mit ad nekünk? 

Rengeteg pozitív élettani hatása ismert, csak egy párat megemlítve. Nyugalmi anyagcsere fokozó, ami megkönnyíti a felesleges kilóktól való megszabadulást. Állóképességünket, erőszintünket fejleszti. Ezáltal testtudatunk erősödik, ami önbizalom növekedéssel jár. Testmozgás közben endorfin termelődik, ami boldogsággal, pozitív gondolatokkal tölt el. Így hát mozgásra fel! 

Hogyan kezdjünk neki? 

Ha valaki életében nem sportolt, vagy hosszú kihagyás után szeretne visszatérni, mind a két esetben nagyon fontos a fokozatosság elve. Mit is jelent ez? Ugyanúgy, mint a táplálkozásban, nem egy nap alatt kell a világot megváltani. Gondolj csak bele. Egyik nap még a tv előtt ülve, chipset majszolva, másik nap meg már maratont készülünk futni?! Nem, ez így nem működik. Első tanácsom, hogy amíg a táplálkozásod nincs rendben, addig a mozgást kár elkezdeni. Zsíros, cukros nehéz ételektől csak besavasodsz, ami rendkívül elviselhetetlen hányingerrel jár, illetve pár perc után kifulladsz. Amiből következik a motiváció vesztés, és a feladás. Fontos! Kisebb célok kitűzése. Legyél magaddal tisztában.  

  • Ha edzőterembe szeretnél járni, keress fel nyugodtan szakembert. Nem kell folyamatos jelleggel hozzájárni, de egy pár alkalom alatt meg tudja neked mutatni, hogyan működnek, illetve mire jók a különböző gépek.  

  • Idegenkedsz az edzőterem gondolatától? Te inkább otthon kezdenél el mozogni? Ez sem akadály. Én is otthoni tornával kezdtem, és sokan vagyunk így ezzel. Manapság rengeteg mozgásformából tudunk választani. Az interneten, vagy különböző dvd anyagokból is tudunk válogatni. 

  • Nincs elég motivációd egyedül elkezdeni? Járj csoportos órákra! Hihetetlenül jól tud esni, egy jó hangulatú, vidám, de kellemesen fárasztó edzés. Egyre több lehetőség adott. Éppen mihez van kedved. Lazább, táncosabb elemekkel egybe kötött, vagy intenzív saját testsúlyos. Nagyon népszerű a TRX, kettlebel vagy más kiegészítőkkel végzett mozgásforma is. 

  • Vannak olyanok is, akik inkább a természetben szeretnek kibontakozni. Magadra ismertél? Akkor neked találták ki, a futás, biciklizés, korcsolyázás és hasonló szabadban végezhető testmozgást. 

A lehetőség tárháza adott. Rajtad múlik élsz-e vele és változtatsz-e!  

Szeretnénk minél több edzésanyaggal készülni, ezzel segítséget nyújtani azok számára, akiknek nincs kellő motivációjuk. Akár otthon, akár edzőteremben, de a szabadban is nagyon szívesen mutatunk gyakorlatokat, adunk tippeket. Edzésre fel!

Anett