A mai bejegyzésemben a húsvéti hosszú hétvégére, a locsolók fogadására szeretnék pár olyan receptötletet adni, ami egészséges is, alakbarát is és emellett persze finom is. 

Répatorta 

Hozzávalók a tésztához: 

  • 300 g répa reszelve 

  • 200 g darált dió 

  • 3 db tojás 

  • 50 g eritrit 

  • 1 db citrom reszelt héja 

  • 1 kk gyömbér 

  • 1 tk fahéj 

  • 1 tk sütőpor 

  • 100 g joghurt 

A hozzávalókat összekeverjük, tortaformába rakjuk és 180 fokon bő egy órán keresztül megsütjük. 

Hozzávalók a túrókrémhez: 

  • 150 g zsírszegény krémtúró 

  • 100 g joghurt 

  • Fél citrom reszelt héja és leve 

  • Édesítő ízlés szerint 

Az alapanyagokat összekeverjük, majd a kihűlt félbevágott tortánkat a krém felével megkenjük, a másik felét pedig a tetejére kenjük. Dióval díszíthetjük. 

Néró teasüti 

Hozzávalók: 

  • 120g ghee * 

  • 60g eritrit 

  • 6 db tojássárgája 

  • 100 g rizsliszt 

  • 60 g kókuszliszt 

  • 1 db citrom reszelt héja 

*A ghee elkészítését itt találjátok. 

A kemény ghee-t kicsit megolvasztjuk, úgy hogy még szilárd maradjon, de ne legyen túl kemény, ehhez hozzáadjuk az eritritet és robotgéppel kihabosítjuk. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat, majd végül a citromhéjat és a lisztet. Egy nem túl kemény és egyáltalán nem folyós masszát kell kapnunk. A tésztát én kerek csöves zsákkal nyomtam ki, de nyilván ez nem minden háztartásban fellelhető, ezért egy otthoni praktika, ha egy zacskóba beletöltjük a tésztát, a zacskó egyik sarkát kivágjuk és tetszés szerinti alakzatot nyomhatunk a tésztából sütőpapíros lemezre.  

160 fokon 10-15 percig sütjük, folyamatosan figyelve mert nagyon gyorsan elkészül és hamar odaéghet. Akkor jó, ha már egy kis színt kap és feltudjuk emelni a papírról. A sütés elején a vaj kisülhet a tésztából, illetve a tésztánk kicsit szétterül, de ettől nem kell megijedni. 

Ha kihűlt, cukormentes lekvárral összetöltjük a formákat, pihentetjük hogy összeérjenek az ízek, majd cukormentes olvasztott csokiba márthatjuk, vagy csurgathatjuk. 

Kaszinó tojás

 Hozzávalók: 

  • Egész tojás 

  • Natúr joghurt 

  • Só, bors, zöldfűszerek 

  • Roppant egyszerű recept következik. Főtt tojást kell készítenünk, megfosztjuk a tojáshéjtól kettévágjuk tetszés szerint a főtt egész tojást. A fehérjét félre rakjuk, majd a sárgájából készítünk egy krémet. Joghurttal, fűszerekkel összekeverjük és a kapott krémet visszatöltjük a fehérjébe. 

Szénhidrátcsökkentett kalács 

Húsvét nem telhet el finom kalács nélkül. Most Szafi lisztjét használtam, ugyanis találtam egy receptet itt

Követtem a recept utasításait, a végén tértem el annyira, hogy én két részre osztottam a tésztát, az egyiket fahéjon a másikat kakaóporon sodortam, és így fontam össze őket. 

Virslis kifli és magvas rúd 

 

Hozzávalók: 

  • Light/lowcarb/teljes kiőrlésű leveles tészta 

  • Magas hús tartalmú virsli 

  • Tojás a lekenéshez 

  • Só, magvak 

A tésztát két részre osztottam, az egyiket vékonyra nyújtottam és háromszögeket vágtam belőle. Ezt virslivel töltöttem, feltekertem és felvert tojással lekentem. 

A tészta másik részét szinte alig nyújtottam, vastagabbra hagytam. Az egész tészta darabot lekentem, sóztam és megszórtam magvakkal. Másfél ujjnyi szeletekre vágtam, majd megtekertem őket. 

180 fokon 15-20 percig sütöttem őket. 

Lehet, hogy mostanában már nem tartjuk a hagyományt, hogy a fiúk-, férfiak házról, házra járnak locsolkodni, verset mondani, amiért mi nők, lányok finom falatokkal, színes tojásokkal kedveskedünk. Pedig mi gyerekkorunkban mindig annyira élveztük és szerettük ezt az ünnepet. De ha ez a program el is marad, szerintem ezek a sütik bármikor elkészíthetőek a vendégeknek, és a válasz sem ez lesz: "Most diétázom, nem ehetek ilyeneket!" 

Kellemes Ünnepeket Mindenkinek!