Táplálékkiegészítők szerepe a mindennapokban 

Ahogyan a neve is jelzi, kiegészítésre használandóak, a helyes, egészséges táplálkozást nem váltja fel, és nem helyettesíti. Itt buknak meg egyből a diétás porok, étkezéshelyettesítő turmixok, levesek. 

Viszont! Sokaknak nehézséget okozhat 5-6x i étkezés, illetve a megfelelő fehérje vagy kalória bevitele. Ilyenkor jöhet szóba a fehérjeporok vagy tömegnövelők alkalmazása. Ezek nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjét és/vagy szénhidrátot, felesleges cukor és zsír nélkül. 

Tömegnövelők 

Izomépítéshez, súlygyarapodáshoz ajánlott. Egy komplett étkezést tesz ki. Magas szénhidrát-, és kalória tartalommal, különböző fehérje arányokkal.  Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. 

Fehérjeporok 

Megkülönböztetünk gyors, illetve lassú felszívódású fehérjekoncentrátumokat. A gyors, mint például növényi vagy tejsavó fehérje. Gyorsan a véráramba kerülnek és hasznosulnak, ezzel segítik az izomépítést. Edzés után javasolt az azonnali tápanyagpótlásra. A lassú felszívódásúak, mint a tejprotein vagy a kazein fehérjék pedig inkább este, lefekvés előtt ajánlottak. Több ideig marad a szervezetben, telítettség érzést okoz, illetve megakadályozza az izomleépítést az "éhező" szakaszban. 

Diéta során alkalmazott kiegészítők 

Fontos! Zsírégetés csak kalóriadeficitben lehetséges, tehát ha a táplálkozásod nincs rendben, hiába szeded a bogyókat az csak felesleges pénzkidobás lesz. Ezek amúgy sem fogják lerobantani rólad a kilókat. Hatóanyagai főként növényi alapú stimulánsok, koffein, ami gyorsítja a szívverést, növeli a vérnyomást, a testhőmérsékeletet, ami mind-mind az anyagcsere fokozására szolgálnak, amivel több kalóriát tudunk elégetni.  

Legismertebb zsírégetők

L-Carnitin 

Megnöveli a zsírok energiaforrásként való felhasználását. Megakadályozza a zsírok lerakodását főleg a máj, szív és vázizmok környékén, jótékony hatással van az erek falára, illetve csökkenti a koleszterinszintet. Edzés előtt 30-60 perccel ajánlott alkalmazni. 

CLA 

Hozzájárulhat a sovány izomtömeg és a zsírraktár optimális arányának kialakításához. 

HCA 

Segít blokkolni a zsír lerakódását, és csökkenti az étvágyat 

Étrend kiegészítőkre egészséges életmódot élő embereknek is szüksége lehet. A mai sok feldolgozott élelmiszer, még ha az valamilyen szinten egészségesnek is mondható, a modern technológiai eljárások miatt sok vitamin, ásványi-, és nyomelem hiányozhat ételeinkből.  

Vitaminok, amelyek szükségesek lehetnek 

Az arany középutat kell megtalálnia mindenkinek, ugyanis a vitaminhiányos állapot, és a túladagolt vitaminok is káros hatással lehetnek, betegségekhez vezethetnek.  

A vízoldékonyak a B-vitamin csoport, és a C-vitamin. Ezek nem tudnak felhalmozódni, vízzel ürülnek a szervezetből, így mindennapi pótlást igényelnek. Teljes kiőrlésű gabonákból, gyümölcsökből, zöldségekből vagy olajos magvakból is fedezhetjük szükségleteinket. 

A zsíroldékony vitaminokat a máj nagy mértékben raktározza, szükség esetén felhasználja. Ha időközben nem pótoltuk, vitaminhiányos állapot léphet fel , ami főleg tavasszal jellemző. Ajánlott gyümölcsöket, zöldségeket nyersen, vagy párolt formában fogyasztani, de emellett fontos a megfelelő zsír bevitel is a vitaminok felszívódásához. 

A-vitamin 

Zavartalan növekedéshez, csontfejlődéshez, az immunfolyamatok, a látás és a hámszövetek éppségének fentartásához szükséges. Források: tojássárgája, tej és tejtermékek, zöld, sárga és vörös színű zöldségek és gyümölcsök (répa, paraj, sütőtök, barack, paradicsom, sárgadinnye, paprika). 

D-vitamin 

Elősegíti a kalcium és foszfor felszívódását, és részt vesz a csontképzésben. Hiánya gyerekeknél angolkórt, felnőtteknél csontlágyulást okoz. A napsugarakból, helyes egészséges táplálkozásból fedezhetjük a megfelelő mennyiséget. 

E-vitamin 

Biológiai hatásuk nem igazán ismert, hiánytünetei sem ismertek, illetve nem jellemzőek. Források: növényi olajok, zöld zöldségek. 

K-vitamin 

Forrás: brokkoli, káposzta, fejes saláta, paraj és tejtermékek. 

Ásványi anyagok 

A szervezet számos folyamatában szerepet játszanak a csontépítéstől, az ideg-, és izomműkődésen át a vérképzésig. Azonban a táplálkozás melletti kiegészítéssel óvatosan kell bánnunk, mivel érzékeny egyensúlyban állnak egymással. Az egyik a másikat gátolhatja a felszívódásban, ezért érdemes olyan kiegészítőket alkalmazni, amik komplexen tartalmazzák a létfontosságú ásványi anyagokat. 

Kalcium 

Csontokban, fogakban található. Túlzott kalciumbevitel székrekedést, vesekőképződést okozhat, ronthatja a vas és cink felszívódását. Források: tej, tejtermékek, olajos magvak, szezámmag,  mák, hüvelyesek, teljes értékű gabonák. 

Foszfor 

A csontok-, fogak szilárdságát szolgálja, a fehérje-, szénhidrát-, és zsíranyagcserében az energiatárolásban-, és átvitelben is szerepet tölt be. A foszfor szinte minden élelmiszerben megtalálható, táplálkozással bevitt hiány nem valószínű. 

Nátrium 

Jelentős szerepe van a sav-bázis egyensúly megtartásában, folyadékterek fenntartásában, ideg-izomműködésben és a glukoz aminosavak szállításában is. Napi szükséges mennyiség 2g, ami 5g konyhasónak felel meg. Vigyázni kell az ételkészítés közben-, és után sózással. 

Magnézium 

Csontokban, sejtekben található. Ideg-izomműködésben, fehérje-, szénhidrát-, és zsíranyagcsere folyamatokban vesz részt. Források: zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek, gyümölcsök, tejtermékek és a hal. 

Vas 

Fő feladata az oxigén-, szén-dioxid, illetve az elektronszállítás. Vasforrásként a húsokat és a májat említjük leginkább, növényi eredetű a száraz hüvelyesek és a gabonafélék. 

Cink 

Legnagyobb koncentrációban a szem, a haj és a férfi nemi szervek tartalmazzák, de megtalálható a májban, bőrben, vesében, izomban és a csontokban is. Számos enzim és az inzulin alkotórésze. Már enyhébb hiány esetén is tünetei jelentkeznek: meghosszabbodik a sebgyógyulás, csökken az ízérzés és az étvágy. 

Próbáltam a legfontosabb ásványi anyagokat kiemelni, amiről érdemes a hétköznapi embereknek is tudni. Nyilván ez nem az jelenti, és én sem tanácsolom, hogy mindent szükséges táplálkozás mellett utánpótolni. Ezek csak útmutatók. 

"Az egészséges életmód szabályainak betartása, a káros szenvedélyek mérséklése, illetve elhagyása és jó minőségű étrend-kiegészítők szakszerű fogyasztása az alapja a jó közérzetnek és a hosszú távú kiemelkedő teljesítménynek. " 

Amit személy szerint ajánlanék kezdőknek, az egy jó minőségű fehérjepor, és egy multivitamin készítmény. Haladóknak pedig számos lehetőség áll rendelkezésre céluknak megfelelően. De! Mindenképp szükséges hozzáértővel, szakmabelivel konzultálni bármilyen új kiegészítő kipróbálása előtt. 

Forrás, amit felhasználtam: Fitnesz Oktatási Anyag

 Anett :)