Február 14.-e, Valentin nap. Tudják, és ünneplik sokan. De miért pont ez a nap, és miért pont Valentin? Leírok pár érdekességet ezzel kapcsolatban, hogy ez a nap ne csak az ajándékozásról szóljon.

Legkorábbi története, időszámításunk 270. évére, a Római Birodalomhoz köthető II. Claudius uralkodásának idejére. Uralkodása alatt betiltotta a katonák házasodását, ugyanis úgy vélte, hogy az agglegények jobb katonák. Azonban Valentine püspök tilos esküvőket tartott, amiért börtönbe ítélték majd kivégezték. A börtönből szerelmének küldött levelet: "From your Valentine" aláírással. Angol nyelvterületeken még mai napig sokan használják ezt a szófordulatot.

Angliában csak az 1300-as évektől ünneplik a Valentin napot, miszerint a szerelmesek és ifjúság napja ez. Népi megfigyelés, hogy a madarak ezen a napon kezdenek párt választani.

Magyarországon, csak 1990 óta ünneplik újra. Korábban is ünnep volt, csak másféle, keresztény jellegű. Bálint napjához időjóslás is tartozott. Ha hideg, száraz idő van, akkor jó lesz az évi termés.

Van akit érdekel, van akit nem ez a nap. Nyilván az év bármelyik napján kifejezhetjük mennyire szeretjük a másikat, de a mai rohanó világban megfelelő alkalom lehet ez a nap is. Így hát én is készültem egy pár Valentin-napi egészséges süti ötlettel, ami gyorsan elkészíthető, isteni finom és még jól is néz ki.

Szív alakú vaníliás keksz

Hozzávalók:

- 150g rizsliszt

-50 g eritrit

-30g kókuszolaj

-2 db tojás

-vanília rúd, vagy aroma

-reszelt citromhéj

-sütőpor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 20 percre a hűtőbe tesszük pihenni. Addig előmelegítjük a sütőt, 180 fokra. 

A tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét 0,5 centi vastagra nyújtjuk, majd tetszőleges alakú kiszúróval kiszúrjuk. Lekenjük tojással, sütőpapíros lemezre helyezzük a kekszeket és aranybarnára sütjük őket.

Mini almás pite

Az előbb elkészített linzer tészta másik felét fogjuk felhasználni.

Hozzávalók a töltelékhez:

-Cukormentes keksz

-2 db alma

-fahéj, eritrit

Elkészítés:

Egy mini, hőálló tálat kikenünk kókuszolajjal, majd a linzertésztát vékonyra nyújtjuk és kibéleljük vele a formánkat. 180 fokon 10 percig elősütjük. Addig elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, felkockázzuk megszórjuk ízlés szerint fahéjjal, édesítővel és puhára főzzük.

Az elősütött formánkba beletörünk egy kevés cukormentes kekszet-hogy az alma ne áztassa el a tésztánkat- majd erre helyezzük a kész almát. A piténk tetejét ízlés szerint díszíthetjük.

-A régi falusi társadalmakban több praktikát is bevetettek a lányok, hogy elnyerjék, vagy megőrízzék szerelmüket. Az egyik szerint, olyan almát kell enni, amelynek kilenc magja van. A magokat bele kell tenni a kiszemelt fiú zsebébe, és akkor bele fog szeretni a lányba.-

Szerelmes túró borítékolva

Hozzávalók:

- Norbi Update LowCarb leveles tészta- vagy light leveles tészta-

-3 evőkanál túró

-1 evőkanál joghurt

-reszelt citromhéj

-édesítő

Elkészítés:

A tészta 2/3-t levágjuk. Vékonyra kinyújtjuk, 5x5 cm-es négyzetekre osztjuk, majd a közepére helyezzük a túrótölteléket. A három, egymás mellett lévő csücskét behajtjuk, a negyediket nyitva hagyjuk. Tojással lekenjük és 180-200 fokos sütőben 15 pecig sütjük.

-A szerelmes levél időszámításunk előtt 3500-ból származik és kezdetben agyagtáblákra írták.-

Alma-rózsa

Az előbb használt leveles tésztánk 1/3-t fogjuk felhasználni.

Hozzávalók:

-egy fél alma

-pici víz

-édesítő

-tojás

-muffinforma

Elkészítés:

Az almát megmossuk, felnegyedeljük majd azokat vékony szeletekre vágjuk. Egy edénybe tesszük pici vízzel, az édesítővel és puhára pároljuk.

A tésztát hosszában vékonyra nyújtjuk, felszeleteljük 2-3 cm széles, hosszú csíkokra. Megkenjük tojással és az almaszeleteket ráhelyezzük egymás mellé, úgy hogy a héjas része legyen felül és picit lógjon túl a tésztán. Feltekerjük, majd a muffinformákba helyezzük. 180 fokos sütőben 20 percig sütjük.

-A vörös rózsa Venus, római szerelem istenség kedvenc virága volt.-

Csokis-túrós cupcake

Hozzávalók a tésztához:

-50g zabpehely

-50g kakaópor

-1db tojás

-sütőpor

-édesítő

Nagyon egyszerű az elkészítés módja, összekeverjük a hozzávalókat, muffin formába öntjük. 180 fokos sütőben 20 percig sütjük.

Hozzávalók a krémhez:

-100g túró

-1 evőkanál joghurt

-reszelt citromhéj

-édesítő

Szintén összekeverjük őket, majd egy zacskóba, vagy zsákba töltjük, aminek a végét kivágjuk és a kihűlt tésztánk tetejére nyomjuk.

Hozzávalók a csokiszívhez:

-100g kókuszolaj

-100g kakaópor

-édesítő

-szilikon szívecske forma

Megolvasztjuk a kókuszolajat, majd hozzákeverjük a kakaóport habverővel, csomómentesre. A szilikon formákba öntjük, majd a hűtőben megdermesztjük. Ha elkészült díszíthetünk vele.

-Napjainkban több mint 35 millió szív alakú dobozba csomagolt édességet, leginkább csokoládét adnak el Valentin-napkor.-

+1 érdekesség

-Minden évben nagyjából 220 000 eljegyzés történik ezen a napon.-

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket, szeretetben gazdag napot kívánok Nektek!

Anett