Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Fit Tesók

Diós finomságok



Tudnivalók a dióról

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én szeretek tájékozódni az alapanyagokról, amit éppen felhasználok. Valamilyen szinten szerintem mindenki tisztában van azzal, hogy az adott élelmiszer mire jó vagy mikor érdemes fogyasztani, mi található benne, de a részletekbe nem merülünk bele. Ezért is szoktam bejegyzéseim elején pár szót ejteni ezekről.

  • A magvakban, így a dióbélben is többszörösen telítetlen zsírsavak találhatóak-omega 3-, amik jó hatással vannak a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében és az erek állapotának javításában. Ezek a zsírsavak pozitívan hatnak az agyműködésre is, ami javítja a koncentrációt.
  • Magas a fehérje, az ásványi anyag- magnézium, kálium, kalcium-, és a vitamin -E és B vitamin- tartalma is.
  • Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és összehúzó hatású.
  • A diót nem csak nyersen fogyasztják, számos felhasználása ismert: olaj, pálinka, lekvár
  • Magas tápértékű 100g-ban : 654 Kcal, 18,6 g fehérje, 11,7g szénhidrát és 57 g zsír található.

Diós 'zserbó' muffin

Hozzávalók:

  • 4 db tojásfehérje
  • 1 adagolókanál fehérjepor-ízesítetlen vagy vaníliás-
  • 120g zabpehely liszt
  • 100 g cukormentes baracklekvár
  • 1 csomag sütőpor
  • A töltelékhez: 3 evőkanál darált dió, 3 evőkanál cukormentes baracklekvár összekeverve

Elkészítés:

Csomó mentesre keverjük a hozzávalókat. A muffin formákat félig megtöltjük a tésztával, erre kanalazunk egy kis tölteléket, majd befedjük a maradék tésztával.

180 fokon 15-20 perci sütjük.

Diós-csók

Hozzávalók:

  • 100g tojásfehérje
  • 100g darált dió
  • 50g eritrit
  • 1 kávéskanál sütőpor

A tojásfehérjét habbá verjük, majd hozzáadagoljuk a száraz összetevőket. Sütőpapíros lemezre halmokat adagolunk, és vizes villával mintázzuk, lelapítjuk.

200 fokon 10-15percig sütjük.

Ha szeretitek a diót, mindenképp próbáljátok ki ezeket a süti recepteket! Jó étvágyat hozzá :)

Tovább
0

Receptek egy nem mindennapi hozzávalóval-Tofu



A tofu egy elég megosztó étel. Valaki szerint egészséges, valaki úgy tartja nem embernek való. Én sem fogok most álláspontot foglalni a témával kapcsolatban, ezt mindenki döntse el maga. Csak egy pár mondatot írnék róla, nagy vonalakban mit kell róla tudni, ugyanis most a tofuval hozok három receptet. 

Mi a tofu? 

Más néven szójasajtnak, vagy szója túrónak hívják, mivel szójából-szójababból- készítik. 

A vegetáriánusok előszeretettel fogyasztják, magas fehérjetartalma miatt. Olyan növényi fehérjeforrás, amely minden eszenciális aminosavat tartalmaz. Alacsony a zsírtartalma, nem tartalmaz koleszterint, tejszármazékot és glutént sem. Emellett gazdag B-vitaminban, ásványi anyagokban (vas, kalcium, nátrium, kálium).  

Tápanyagértéke 100g-ban:  

87Kcal 

0,5g szénhidrát 

5g zsír 

10 g fehérje 

Sokféleképpen felhasználható, akár húspótlására de az ételek fehérjetartalmának növelésére is. Most én az utóbbit választottam és három muffin receptet készítettem. 

Áfonyás-fehérjés zabmuffin 

Hozzávalók: 

  • 100g darált zabpehely 

  • 50g darált dió 

  • 30 g vaníliás fehérjepor 

  • 1csomag natúr tofu- túróval helyettesíthető 

  • 100g hozzáadott cukortól mentes áfonyás joghurt 

Ezt a fajta ivójoghurtot nem rég fedeztem fel, a TESCO-ban. 0%cukor, különböző ízekben. Egyébként sima, natúr joghurttal is működik. 

  • 1 egész tojás 

  • 1 tojásfehérje 

Elkészítés: 

A száraz hozzávalókat aprítógépben összedarálom. Ha kész egy tálba öntöm, de a gépet ne rakjuk félre, ugyanis ebben összeállíthatjuk az egész tésztát. A tofut, tojásokkal és a joghurttal elkeverjük, majd a korábban ledarált összetevőket hozzáborítjuk és tovább keverjük. Ha csomómentes a masszánk, muffin formákba öntjük, és 180 fokon 15-20 percig sütjük. 

Chilis-sós muffin 

Hozzávalók: 

  • 1 csomag chilis tofu 

  • 100g natúr joghurt 

  • 1 db tojás 

  • 100g szénhidrátcsökkentett lisztkeverék 

  • Kevés sütőpor 

  • Kevés só 

Elkészítés:

Hasonlóképpen az előző recepthez, a tésztát aprítógéppel állítottam össze. Csak beledobáltam a hozzávalókat és egyneműsítettem. Formába öntöttem és 180 fokon 15-20percig sütöttem. 

Kakaós-müzlis muffin 

Hozzávalók:  

  • 1 csomag natúr tofu 

  • 2 db tojás 

  • 100g cukormentes müzlikeverék- olyat választottam, amiben vannak olajos magvak, szárított gyümölcsök- 

  • Kevés kókusztej 

  • Kevés sütőpor 

Elkészítés: 

Most annyit változtattam az összeállításnál, hogy a müzlikeveréket csak a legvégén adtam hozzá, hogy maradjanak benne nagyobb darabok. Szintén 180 fokon 15-20 percig sütjük. 

Ha szeretnétek kicsit feldobni a süti receptjeiteket, mindenképpen ajánlom próbáljátok ki ezt a nem mindennapi hozzávalót! 

Tovább
0

Fit Tesók

blogavatar

Sziasztok! Már régóta gondolkozunk egy közös blogon, mivel mindkettőnk életének részét képezi az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, amit ezentúl nemcsak egymással, hanem veletek is szeretnénk megosztani. Üdv. Fit Tesók

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek