Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Fit Tesók

Húsvét 



A mai bejegyzésemben a húsvéti hosszú hétvégére, a locsolók fogadására szeretnék pár olyan receptötletet adni, ami egészséges is, alakbarát is és emellett persze finom is. 

Répatorta 

Hozzávalók a tésztához: 

  • 300 g répa reszelve 

  • 200 g darált dió 

  • 3 db tojás 

  • 50 g eritrit 

  • 1 db citrom reszelt héja 

  • 1 kk gyömbér 

  • 1 tk fahéj 

  • 1 tk sütőpor 

  • 100 g joghurt 

A hozzávalókat összekeverjük, tortaformába rakjuk és 180 fokon bő egy órán keresztül megsütjük. 

Hozzávalók a túrókrémhez: 

  • 150 g zsírszegény krémtúró 

  • 100 g joghurt 

  • Fél citrom reszelt héja és leve 

  • Édesítő ízlés szerint 

Az alapanyagokat összekeverjük, majd a kihűlt félbevágott tortánkat a krém felével megkenjük, a másik felét pedig a tetejére kenjük. Dióval díszíthetjük. 

Néró teasüti 

Hozzávalók: 

  • 120g ghee * 

  • 60g eritrit 

  • 6 db tojássárgája 

  • 100 g rizsliszt 

  • 60 g kókuszliszt 

  • 1 db citrom reszelt héja 

*A ghee elkészítését itt találjátok. 

A kemény ghee-t kicsit megolvasztjuk, úgy hogy még szilárd maradjon, de ne legyen túl kemény, ehhez hozzáadjuk az eritritet és robotgéppel kihabosítjuk. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat, majd végül a citromhéjat és a lisztet. Egy nem túl kemény és egyáltalán nem folyós masszát kell kapnunk. A tésztát én kerek csöves zsákkal nyomtam ki, de nyilván ez nem minden háztartásban fellelhető, ezért egy otthoni praktika, ha egy zacskóba beletöltjük a tésztát, a zacskó egyik sarkát kivágjuk és tetszés szerinti alakzatot nyomhatunk a tésztából sütőpapíros lemezre.  

160 fokon 10-15 percig sütjük, folyamatosan figyelve mert nagyon gyorsan elkészül és hamar odaéghet. Akkor jó, ha már egy kis színt kap és feltudjuk emelni a papírról. A sütés elején a vaj kisülhet a tésztából, illetve a tésztánk kicsit szétterül, de ettől nem kell megijedni. 

Ha kihűlt, cukormentes lekvárral összetöltjük a formákat, pihentetjük hogy összeérjenek az ízek, majd cukormentes olvasztott csokiba márthatjuk, vagy csurgathatjuk. 

Kaszinó tojás

 Hozzávalók: 

  • Egész tojás 

  • Natúr joghurt 

  • Só, bors, zöldfűszerek 

  • Roppant egyszerű recept következik. Főtt tojást kell készítenünk, megfosztjuk a tojáshéjtól kettévágjuk tetszés szerint a főtt egész tojást. A fehérjét félre rakjuk, majd a sárgájából készítünk egy krémet. Joghurttal, fűszerekkel összekeverjük és a kapott krémet visszatöltjük a fehérjébe. 

Szénhidrátcsökkentett kalács 

Húsvét nem telhet el finom kalács nélkül. Most Szafi lisztjét használtam, ugyanis találtam egy receptet itt

Követtem a recept utasításait, a végén tértem el annyira, hogy én két részre osztottam a tésztát, az egyiket fahéjon a másikat kakaóporon sodortam, és így fontam össze őket. 

Virslis kifli és magvas rúd 

 

Hozzávalók: 

  • Light/lowcarb/teljes kiőrlésű leveles tészta 

  • Magas hús tartalmú virsli 

  • Tojás a lekenéshez 

  • Só, magvak 

A tésztát két részre osztottam, az egyiket vékonyra nyújtottam és háromszögeket vágtam belőle. Ezt virslivel töltöttem, feltekertem és felvert tojással lekentem. 

A tészta másik részét szinte alig nyújtottam, vastagabbra hagytam. Az egész tészta darabot lekentem, sóztam és megszórtam magvakkal. Másfél ujjnyi szeletekre vágtam, majd megtekertem őket. 

180 fokon 15-20 percig sütöttem őket. 

Lehet, hogy mostanában már nem tartjuk a hagyományt, hogy a fiúk-, férfiak házról, házra járnak locsolkodni, verset mondani, amiért mi nők, lányok finom falatokkal, színes tojásokkal kedveskedünk. Pedig mi gyerekkorunkban mindig annyira élveztük és szerettük ezt az ünnepet. De ha ez a program el is marad, szerintem ezek a sütik bármikor elkészíthetőek a vendégeknek, és a válasz sem ez lesz: "Most diétázom, nem ehetek ilyeneket!" 

Kellemes Ünnepeket Mindenkinek! 

 

Tovább
0

Egyszerű, de nagyszerű!



Sajnos a mai rohanó világban rákényszerülünk olyan gyors megoldásokra, mint például a kész-, félkész ételek vásárlása, fogyasztása, felhasználása. Viszont! Mostanában egyre inkább elérhetőek az egészséges változatok is. Mit értek ez alatt? Csökkentett zsír-, vagy szénhidrát tartalmúak, hozzáadott cukrot-, adalékanyagot nem tartalmaznak. Egy ilyen rögtönzött megoldást fogok megmutatni, ugyanis sokszor nekem sincs időm órákat a konyhában tölteni, ekkor szoktam ilyen egyszerű, 15-20 percet igénylő sütiket összedobni. Most leveles tésztát használtam, amit különféle töltelékkel töltöttem. 

Light leveles tésztát szerintem bármelyik boltban kapunk már, ez csökkentett zsírtartalmú. Létezik viszont teljeskiőrlésű leveles tészta is, ami szintén jó választás. Illetve aki ismeri az Update termékeket, biztosan találkozott már Norbi LowCarb leveles tésztájával. 

Túrós batyu 

 

healthy recipes lowcarb egészséges életmód receptek fitt

Hozzávalók: 

  • leveles tészta 
  • 250g túró 
  • 2 evőkanál joghurt 
  • mazsola -opcionális 
  • 1 citrom reszelt héja 
  • édesítő ízlés szerint 

Elkészítés:

 

healthy recipes lowcarb egészséges életmód receptek fitt

A tésztát vékonyra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk és megtöltjük a közepét a kikevert túrókrémmel. Ezután a töltelék körül a tésztát lekenjük tojással, majd behajtogatjuk a négy sarkát. Tojással lekenjük a kis batyunkat és 180 fokon 15-20 percig sütjük. 

 Pizzás kifli 

 

healthy recipes lowcarb egészséges életmód receptek fitt

Hozzávalók: 

 

healthy recipes lowcarb egészséges életmód receptek fitt

  • leveles tészta 
  • paradicsom szósz 
  • alacsony zsírtartalmú reszelt sajt 

Elkészítés:

Első sorban leírok egy házi készítésű paradicsom szósz receptet. Egy fél vöröshagymát apróra vágunk, amit kókuszzsíron lepirítunk. 2db paradicsomot, egy fél pritamin paprikát feldarabolunk, majd a hagymához adjuk. Fűszerezzük, sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval majd egy fél dl vízzel felöntjük.. Ha összefonnyadtak hozzáadunk 100 g paradicsompürét, és 50 g cukormentes ketchupot. Összekeverjük és hagyjuk amíg jó sűrű állagot kapunk. 

A leveles tésztát kinyújtjuk. Átlósan csíkokat vágunk bele, mindkét oldalról, úgy hogy a csíkok keresztezzék egymást, ezáltal háromszögeket kapunk. Megkenjük a tésztát a paradicsom szósszal, reszelünk rá sajtot és a háromszöget a hosszú oldalánál feltekerjük, így kis kifliket kapunk. Lekenjük tojással és 180 fokon 15-20 percig sütjük.

Nagyon sokféleképpen lehetne variálni a leveles tésztával készült recepteket. Akár pizzás, kakaós, vaniliás vagy fahéjas csigát, kiflit vagy batyut. Igazából csak a képzeletünk szab határt. Legyetek kreatívak ;)

Anett

 

Tovább
0

Alakbarát vacsora ötletek - "Tekercsek"



Számomra mindig a vacsora okoz fejtörést. Mit is egyek vacsorára? Ez az esténként visszatérő kérdés, mely megválaszolásához a következő szempontokat szoktam figyelembe venni, Az első és legfontosabb, hogy lehetőleg kevés szénhidrátot és sok fehérjét tartalmazzon, a második, hogy viszonylag gyors és egyszerű legyen az elkészítése, és persze, hogy fincsi legyen. :) Három "tekercs" receptet mutatok be nektek most, amik kiválóan alkalmasak vacsorára, és nem csak szépek, hanem finomak is.

Lazacos tekercs

Hozzávalók:

 - 100 g friss bébispenót

 - 3 tojás

 - 10 g útifű maghéj

 - 80 g zsírszegény sajt

A bébispenótot kevés olíva olajon egy serpenyőben átforgatjuk, amíg összeesik. A tojásokat összekeverjük a bébispenóttal, a sajttal, végül hozzáadjuk az útifű maghéjat és hagyjuk egy kicsit állni, amíg ez a különleges összetevő megszívja magát. A masszát egy tepsiben szétterítjük és előmelegített sütőben 180 fokon, alsó-felső sütésen körülbelül 10-12 percig sütjük, amíg szép aranybarnára sül. Majd hagyjuk kihűlni, különben nem tudjuk szépen feltekerni. Ha kihűlt megkenjük light krémsajttal és ráfektetjük a füstölt lazac szeleteket, majd feltekerjük és felszeleteljük. 

Szénhidrát szegény tortilla

A tortillát Szafi szénhidrát csökkentett lisztből csináltam, ez alapján: http://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/2017/06/szenhidratcsokkentett-glutenmentes-tortilla.html

A töltelék pedig tzatziki, csirkemell csíkok, saláta, paradicsom és cukor mentes ketchup.

Tzatziki recept:

 - 1 kígyó uborka

 - 1 nagy zsírszegény joghurt

 - 1-2 gerezd fokhagyma ( ízlés szerint)

 - egy kis citromlé

Az uborkát lereszeljük, besózzuk és egy szűrőben hagyjuk körülbelül 15 percig állni, majd nyomkodjuk ki a levét. Ezután összekeverjük a hozzávalókat és betesszük a hűtőbe pár órára.

egészséges vacsora egészséges receptek egészséges életmódegészséges vacsora egészséges receptek egészséges életmód

egészséges vacsora egészséges receptek egészséges életmód

egészséges vacsora egészséges receptek egészséges életmód

Hamis hortobágyi palacsinta

Tojáslepény:

 - 1 egész tojás és 2 fehérje

 - só, bors

Töltelék:

 - 150 g csirkemell filé

 - egy kis fej vöröshagyma

 - kevés olíva olaj

 - magyaros fűszer

A csirkemell filét felkockázzuk, majd aprító gépben összedaráljuk. A kis fej vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olíva olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a darált csirkemellet, amit fehéredésig pirítunk, és végül ízlés szerint fűszerezzük, ami nálam most adalékanyag mentes magyaros fűszerkeverék volt.

Ezután pedig nincs más hátra, mint a hamis alakbarát hortobágyi palacsintánk összeállítása. Egy teflon serpenyőben közepes hőfokon elkezdjük sütni a tojáslepényünket, és amikor már látjuk, hogy majdnem megsült a felső fele is, ráteszünk egy szelet zsírszegény sajtot, erre rákanalazzuk a darált hús felét, és nagyon óvatosan elkezdjük feltekerni, majd a tekercsünk mindkét oldalát szépen megpirítjuk, és eközben a sajt is szépen beleolvad. Zsírszegény joghurttal és petrezselyemmel tálaljuk.

Remélem sikerült nektek segítenem, hogy ne csak mindig a saláta, csirkemell kombó legyen a vacsora.

Jó étvágyat!

Ági :)

Tovább
0

Itt a farsang, itt a fánk!



donut healthy recipe fánk farsang egészséges

Gondoltam, ha már február van és sokan farsangi lázban égnek, én is készítek egy egészséges farsangi fánk receptet! Hiszem, és én is mindig próbálkozom azzal, hogy minden hagyományos receptnek van egy alternatívája, és el lehet készíteni egészséges hozzávalókból. Lássunk neki!

Hozzávalók:

donut healthy recipe fánk farsang egészséges

  • 200g zabpehelyliszt
  • 2db tojás
  • eritrit
  • sütőpor
  • 100g joghurt

Elkészítés:

A hozzávalókat csomómentesen elkeverjük, ízlés szerint citromhéjjal, vaníliával, fahéjjal vagy akár kakaóporral is ízesíthetjük a tésztát. Ha elkészült szilikon fánk formába adagoljuk, és 180 fokon 15-20 percig sütjük.

A teteje tetszés szerint díszíthető. Én most kókuszolajat melegítettem, amibe édesítőt és kakaóport kevertem. Ebbe mártottam a kis fánkokat, majd megszórtam mogyoróval, kókuszreszelékkel és cukormentes keksszel. Készítettem egy joghurtos változatot is, amit pedig cukormentes müzlivel dobtam fel.

Jó étvágyat!

Anett :)

Tovább
0

Ráérős ebéd ötlet II.



Előző posztomon felbuzdulva írok nektek egy másik ráérős ebéd ötletet. Most egy magyar klasszikus páros egészségesebb változatát mutatom be nektek. Gulyásleves palacsintával, ahogy én készítem. :)

Gulyásleves

Hozzávalók:

  • - 90 dkg kockára vágott marhalapocka
  • - 20 dkg vöröshagyma
  • - 4 gerezd fokhagyma
  • - 2-3 db fehérrépa vagy paszternák
  • - 3-4 db sárgarépa
  • - 2-3 db burgonya (elhagyható)
  • - 1 db közepes paradicsom
  • - 1 db közepes tv-paprika vagy kaliforniai paprika
  • - 2 csapott ek. őrölt kömény
  • - 2 csapott ek. fűszerpaprika
  • - só ízlés szerint
  • - kb. 1,5 liter alaplé vagy víz

A gulyáslevesem alapja egy pörkölt alap, amit például paprikás csirkénél is így készítek, és igen én szoktam pörköltöt készíteni, hiszen annak nem kell feltétlenül zsírban úsznia, egy ilyen zöldségalappal és kevés olívaolajjal isteni és egészségesebb pörkölt készíthető. Kevés olíva olajat hevítünk egy nagyobb lábosban, és üvegesre pároljuk benne a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és együtt kissé megpirítjuk. A hagymás alaphoz adjuk az apró kockákra vágott tv-paprikát és paradicsomot (amiről már eltávolítottuk a héját), és pár percig kevergetés mellett kissé lepirítjuk a zöldségeket.  Ezt a zöldségalapot felöntjük kb. 2-3 dl alaplével, és hagyjuk, hogy teljesen elpárologjon a folyadék belőle, majd ismét felöntjük 2 dl alaplével, és hagyjuk elpárologni, ennek a folyamatnak a végére egy jó krémes zöldség szaftunk lesz. A lábost félrehúzzuk a főzőlapról és beletesszük a fűszereket majd az inaktól és zsírtól megfosztott, kockára vágott marhahúst is a pörköltalaphoz adjuk, amit mindig annyi alaplével öntünk fel, hogy éppen ellepje. Így főzzük a marhahúst, amíg félpuhára fő, majd felöntjük annyi alaplével, vagy vízzel, amennyit a levesünkhöz szeretnénk és beletesszük a feldarabolt fehérrépát és sárgarépát. Amikor ezek a zöldségek mér félig puhák, mehet bele a burgonya is. A levest ízlés szerint erős paprikával ízesítjük.

Zabos palacsinta

Hozzávalók:

  • - 2 M-es tojás
  • - 70g teljes kiörlésű liszt ( tönköly, durum, rozs )
  • - 80g zabpehely liszt
  • - csipet só
  • - 1ek eritrit
  • - 1dl tej
  • - szénsavas ásványvíz

A hozzávalókat összekeverjük, mint a hagyományos palacsinta esetében, majd a végén annyi szénsavas ásványvizet adunk hozzá, hogy a hagyományosnál kissé sűrűbb masszát kapjunk. Felforrósított palacsinta sütőben kisütjük, majd ízlés szerint cukor mentes lekvárral, túróval, gyümölcsökkel fogyasztjuk.

Jó étvágyat!

Ági :)

Tovább
0

Fit Tesók

blogavatar

Sziasztok! Már régóta gondolkozunk egy közös blogon, mivel mindkettőnk életének részét képezi az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, amit ezentúl nemcsak egymással, hanem veletek is szeretnénk megosztani. Üdv. Fit Tesók

Utolsó kommentek