Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Fit Tesók

Ráérős ebéd ötlet II.



Előző posztomon felbuzdulva írok nektek egy másik ráérős ebéd ötletet. Most egy magyar klasszikus páros egészségesebb változatát mutatom be nektek. Gulyásleves palacsintával, ahogy én készítem. :)

Gulyásleves

Hozzávalók:

  • - 90 dkg kockára vágott marhalapocka
  • - 20 dkg vöröshagyma
  • - 4 gerezd fokhagyma
  • - 2-3 db fehérrépa vagy paszternák
  • - 3-4 db sárgarépa
  • - 2-3 db burgonya (elhagyható)
  • - 1 db közepes paradicsom
  • - 1 db közepes tv-paprika vagy kaliforniai paprika
  • - 2 csapott ek. őrölt kömény
  • - 2 csapott ek. fűszerpaprika
  • - só ízlés szerint
  • - kb. 1,5 liter alaplé vagy víz

A gulyáslevesem alapja egy pörkölt alap, amit például paprikás csirkénél is így készítek, és igen én szoktam pörköltöt készíteni, hiszen annak nem kell feltétlenül zsírban úsznia, egy ilyen zöldségalappal és kevés olívaolajjal isteni és egészségesebb pörkölt készíthető. Kevés olíva olajat hevítünk egy nagyobb lábosban, és üvegesre pároljuk benne a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és együtt kissé megpirítjuk. A hagymás alaphoz adjuk az apró kockákra vágott tv-paprikát és paradicsomot (amiről már eltávolítottuk a héját), és pár percig kevergetés mellett kissé lepirítjuk a zöldségeket.  Ezt a zöldségalapot felöntjük kb. 2-3 dl alaplével, és hagyjuk, hogy teljesen elpárologjon a folyadék belőle, majd ismét felöntjük 2 dl alaplével, és hagyjuk elpárologni, ennek a folyamatnak a végére egy jó krémes zöldség szaftunk lesz. A lábost félrehúzzuk a főzőlapról és beletesszük a fűszereket majd az inaktól és zsírtól megfosztott, kockára vágott marhahúst is a pörköltalaphoz adjuk, amit mindig annyi alaplével öntünk fel, hogy éppen ellepje. Így főzzük a marhahúst, amíg félpuhára fő, majd felöntjük annyi alaplével, vagy vízzel, amennyit a levesünkhöz szeretnénk és beletesszük a feldarabolt fehérrépát és sárgarépát. Amikor ezek a zöldségek mér félig puhák, mehet bele a burgonya is. A levest ízlés szerint erős paprikával ízesítjük.

Zabos palacsinta

Hozzávalók:

  • - 2 M-es tojás
  • - 70g teljes kiörlésű liszt ( tönköly, durum, rozs )
  • - 80g zabpehely liszt
  • - csipet só
  • - 1ek eritrit
  • - 1dl tej
  • - szénsavas ásványvíz

A hozzávalókat összekeverjük, mint a hagyományos palacsinta esetében, majd a végén annyi szénsavas ásványvizet adunk hozzá, hogy a hagyományosnál kissé sűrűbb masszát kapjunk. Felforrósított palacsinta sütőben kisütjük, majd ízlés szerint cukor mentes lekvárral, túróval, gyümölcsökkel fogyasztjuk.

Jó étvágyat!

Ági :)

Tovább
0

életmód vagy diéta?



Mi a különbség a kettő között?  

Az életmódváltás egy életstílus, egy szemlélet, az élethez való hozzáállásunk, ami magában foglal minden olyan tevékenységet amit végzünk. Értem ez alatt a munkát, a táplálkozást, a mozgást, a pihenést és a szórakozást is. Míg a diéta egy ciklust jelent, napokat, heteket vagy akár hónapokat. A diétát nem tudnánk egy életen át fent tartani, ahogyan az általa kapott formánkat sem.  

Miért választják a legtöbben még mindig a diétát?  

 

Sajnos, sokan gyorsan akarnak látható eredményeket, ezért olyan drasztikus döntéseket hoznak, amivel lehet hogy kis idő alatt eredményt tudnak elérni, de hosszútávon ez nem egészséges. A hirtelen fogyás különböző egészségügyi problémákhoz vezet, arról nem beszélve, hogy a diéta befejeztével visszatérnek az előbbi szokásaikhoz, ami ismét súlygyarapodással járhat. Ezt nevezzük jojó effektusnak. Lelkileg elég megterhelő a siker és kudarc váltakozása. Egyszer jól érezzük magunkat a bőrünkben, majd ez a kis önbizalom, nem törődőmséghez oda nem figyeléshez vezet, ami pedig negatívan hat testünkre. Kezdődhet egy újbóli diéta, és amint látható az eredmény, újbóli leengedés. És folytathatnám az ördögi kört.  

Miért ne diétázzunk tehát? 

A diéták alatt szervezetünktől hirtelen vonunk meg ételeket szükséges tápanyagokat. Egyoldalúságuk miatt vitamin-, és ásványi anyag hiányos állapot léphet fel. Ezt sokszor kiegészíti egy olyan mozgásforma, amit korábban nem, vagy csak ritkán alkalmaztunk. A testünk fogyással fog reagálni, de egy idő után jelentkezik a fáradtság, hangulatingadozás, kedvtelenség majd az éhségrohamok. 

Ha tartós eredményeket, rosszullét mentes, megvonások nélküli, teljes életet szeretnénk élni, akkor csak ajánlani tudom a teljes életmódváltást. De ezt nem elég csak elkezdeni, ezt folytatni is kell. 

Életmódváltás hogyan? 

 

Minden fejben dől el. Nekünk kell eldöntenünk, magunkat kell rávennünk, hisz más nem csinálja meg helyettünk. Célok.. Tűzz ki magad elé apró célokat, amik reálisak és megvalósíthatóak. Nem kell egyből megváltani a világot. Először a fejünkben, majd a konyhánkban kell rendet tenni. Amint ez sikerült, jöhet szóba a rendszeres testmozgás. 

Következő bejegyzésemben szót ejtek a helyes táplálkozásról. Ne feledd, Egészségre fel! 

Anett

 

Tovább
0

Ráérős ebéd ötlet I.



Azon gondolkoztam, hogy mi is legyen az első posztom, de közben rájöttem, hogy igazából teljesen mindegy, mivel még sok sok receptet szeretnék veletek megosztani, így bele is vágok.

Nálam általában hétvégén készül valamilyen leves, mivel hétközben a munkahelyemen ebédelek, és levest csak nagyon ritkán viszek magammal, inkább nem kockáztatom meg, hogy beleborul a táskámba és éhen maradok. Most kétféle kombinációt hoztam nektek.

Brokkoli krémleves túrógombóccal

Én személy szerint rajongok a zöldségkrémlevesekért, mivel nagyon könnyű elkészíteni őket, laktatóak, és önmagával sűrítve megóvjuk magunkat a felesleges plusz kalóriáktól is. Most egy brokkoli krémleves receptjét írom le nektek.

Hozzávalók:

  • - egy közepes fej brokkoli
  • - 2 szem kisebb burgonya
  • - 1 fej vöröshagyma
  • - 3 gerezd fokhagyma
  • - 1-1,5 liter zöldség alaplé/maradék húsleveslé
  • - opcionális tejszín

Egy közepes lábasban kevés olíva olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, amit addig párolunk tovább, míg kellemes fokhagyma illat árasztja el a konyhánkat. Ezután én adtam hozzá 2 kisebb szem burgonyát kockázva, amit még párszor alaposan átforgattam a hagymás alappal. Ez a lépés opcionális, ha valaki nem igazán eszik burgonyát, akkor ezt a lépést kihagyja. Én a leves állaga miatt adtam hozzá, hiszen a keményítő tartalma miatt, sűrűbb levest kapunk turmixolás után. A hagymás alapunkat felöntjük egy liter zöldség- vagy húslével, kinek mi van otthon vagy ki melyiket kedveli. Amíg felforr az alaplevűnk, rózsáira szedjük a brokkolit és megtisztítjuk. Én vágtam egy pár darab kisebb, formás brokkoli darabot is, amit majd a leves betéteként tálalok. Amint elkezd forrni az alaplé beledobáljuk a brokkoli rózsákat. A lábosban annyi lének kell lennie, hogy éppen ellepje a brokkolit, különben nagyon híg lesz a krémlevesünk. A kisebb brokkoli darabokra figyeljünk, mert hamar megfőnek, majd szedjük ki, és tálalásig rakjuk félre. A levest addig főzzük, amíg megpuhul a krumpli és a brokkoli, ha kész, botmixerrel összeturmixoljuk, és ízlés szerint még tovább ízesíthetjük tejszínnel, de ebben az esetben még forraljunk rajta egyet. Én egy kis növényi tejszínt használtam. Tálaláskor pedig ne felejtsük el a kis brokkoli falatkákat!

A brokkoli krémleves után szerettem volna még valami egyszerű, de nagyszerű ételt készíteni, és mivel imádom a túrógombócot így erre esett a választásom, és így sikerült egy húsmentes ebédet kreálnom.

Hozzávalók:

  • - 50 dkg túró
  • - 3 tojás
  • - 10 dkg darált zabpehely
  • - édesítő
  • - citromhéj, vanília
  • - csipet só
  • - a forgatáshoz darált dió/mák/zabpehely

A hozzávalókat összekeverjük, majd kb. egy órát hagyjuk állni a hűtőben. Én ezt a folyamatot a leves elkészítése előtt már megtettem, így amikor elkészült a leves már csinálhattam is a gombócokat. Kivesszük a hűtőből a masszát, és itt jön az a rész, hogy vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, és enyhén sós, forrásban lévő vízben addig főzzük, míg a gombócok feljönnek a víz tetejére. Nálam ez kimaradt, mivel külföldön élek, és itt sajnos nem lehet kapni jó kis magyar túrót, így kénytelen vagyok beérni az itt kapható, inkább túrókrémnek nevezhető alapanyaggal, amiből esélytelen bármilyen alakzat formázása, így én egy kanál segítségével " beleszaggattam" a túrós masszát a forrásban lévő vízbe, és szintén addig főztem, amíg feljöttek a víz tetejére. Majd kiszedjük és tetszőlegesen beforgatjuk. Én darált dióba forgattam a hamis gombócaimat. Végül ízlés szerint cukormentes lekvárral, joghurttal (vagy bármivel, ami nektek illik hozzá) tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Ági :)

Tovább
0

Kik is vagyunk mi fit tesók?



Sziasztok!

Úgy gondoltuk az első posztunkban röviden bemutatkozunk, és leírjuk nektek hogyan vált az egészséges életmód az életünk részévé.

Váradi Anettnek hívnak, 23 éves vidéki lány vagyok. Hogyan váltam testkép-, és evészavaros tinédzserből fitnesz edzővé, fitnesz versenyzővé? Tarts velem, és ismerd meg történetem. Pár mondat elöljáróban. "Hatalmas combok, úszógumi, nagy fenék, narancsbőrös bőr..." És társai. Sajnos nem én voltam az egyetlen, aki így ítélte meg magát - túlzott kritikával -, manapság is rengeteg ember él rossz énképpel. Helytelen megítélésemből, következett a helytelen életmód és táplálkozási szokások. Nem régóta! Pár éve világosodtam meg, és jöttem rá, hogy ez az út nem járható. Azóta túlestem több jojó effektusnak köszönhető súlyingadozáson, megküzdöttem kisebb egészségügyi problémákkal és megvívtam a csatám enyhe depressziómmal is. De hogy ne csak a negatív élményeimet soroljam, elvégeztem egy fitnesz instruktori tanfolyamot, indultam több fitnesz versenyen és azóta a mozgás, és az egészséges életmód az életem részévé vált.

Engem pedig Áginak hívnak, és a 28 évemmel én vagyok az idősebb Váradi lány. Súlyproblémáim gyökere tinédzser koromra vezethető vissza, amikor édesapám külföldön kezdett dolgozni, majd sajnos szüleink elváltak, én pedig 8.-os koromra 82 kilót nyomtam. Először édesapám segítségével keserves diétával és „apai” edzésmódszerrel sikerült ledobnom 10 kilót a ballagásomra, ami persze ideiglenes volt. Ezt követően következett jó pár jojó effektus, melynek köszönhetően a bőröm egy zebráéhoz hasonlít, ami engem kicsit se zavar, hiszen ez a bizonyítéka annak, hogy min mentem keresztül.  Az áttörés 2014-ben következett be, amikor újra 80 körül jártam, és kétségbeesetten  az interneten kutatva valami megoldás után rátaláltam Béres Alexandra súlykontroll  programjára, ami megalapozta az életmódváltásomat, melynek köszönhetően sikerült jó pár kilótól megszabadulnom, és az egészséges táplálkozás által mai napig tartom a súlyom. 

A blogolással az a célunk, hogy a tapasztalatainkat, receptjeinket, ötleteinket veletek is megosszuk, hátha ezáltal nektek is tudunk segíteni, mert együtt mindig könnyebb.

Puszi Fit Tesók

Tovább
0
1234
»

Fit Tesók

blogavatar

Sziasztok! Már régóta gondolkozunk egy közös blogon, mivel mindkettőnk életének részét képezi az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, amit ezentúl nemcsak egymással, hanem veletek is szeretnénk megosztani. Üdv. Fit Tesók

Utolsó kommentek