Előző posztomon felbuzdulva írok nektek egy másik ráérős ebéd ötletet. Most egy magyar klasszikus páros egészségesebb változatát mutatom be nektek. Gulyásleves palacsintával, ahogy én készítem. :)
Gulyásleves
Hozzávalók:
- - 90 dkg kockára vágott marhalapocka
- - 20 dkg vöröshagyma
- - 4 gerezd fokhagyma
- - 2-3 db fehérrépa vagy paszternák
- - 3-4 db sárgarépa
- - 2-3 db burgonya (elhagyható)
- - 1 db közepes paradicsom
- - 1 db közepes tv-paprika vagy kaliforniai paprika
- - 2 csapott ek. őrölt kömény
- - 2 csapott ek. fűszerpaprika
- - só ízlés szerint
- - kb. 1,5 liter alaplé vagy víz
A gulyáslevesem alapja egy pörkölt alap, amit például paprikás csirkénél is így készítek, és igen én szoktam pörköltöt készíteni, hiszen annak nem kell feltétlenül zsírban úsznia, egy ilyen zöldségalappal és kevés olívaolajjal isteni és egészségesebb pörkölt készíthető. Kevés olíva olajat hevítünk egy nagyobb lábosban, és üvegesre pároljuk benne a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és együtt kissé megpirítjuk. A hagymás alaphoz adjuk az apró kockákra vágott tv-paprikát és paradicsomot (amiről már eltávolítottuk a héját), és pár percig kevergetés mellett kissé lepirítjuk a zöldségeket. Ezt a zöldségalapot felöntjük kb. 2-3 dl alaplével, és hagyjuk, hogy teljesen elpárologjon a folyadék belőle, majd ismét felöntjük 2 dl alaplével, és hagyjuk elpárologni, ennek a folyamatnak a végére egy jó krémes zöldség szaftunk lesz. A lábost félrehúzzuk a főzőlapról és beletesszük a fűszereket majd az inaktól és zsírtól megfosztott, kockára vágott marhahúst is a pörköltalaphoz adjuk, amit mindig annyi alaplével öntünk fel, hogy éppen ellepje. Így főzzük a marhahúst, amíg félpuhára fő, majd felöntjük annyi alaplével, vagy vízzel, amennyit a levesünkhöz szeretnénk és beletesszük a feldarabolt fehérrépát és sárgarépát. Amikor ezek a zöldségek mér félig puhák, mehet bele a burgonya is. A levest ízlés szerint erős paprikával ízesítjük.
Zabos palacsinta
Hozzávalók:
- - 2 M-es tojás
- - 70g teljes kiörlésű liszt ( tönköly, durum, rozs )
- - 80g zabpehely liszt
- - csipet só
- - 1ek eritrit
- - 1dl tej
- - szénsavas ásványvíz
A hozzávalókat összekeverjük, mint a hagyományos palacsinta esetében, majd a végén annyi szénsavas ásványvizet adunk hozzá, hogy a hagyományosnál kissé sűrűbb masszát kapjunk. Felforrósított palacsinta sütőben kisütjük, majd ízlés szerint cukor mentes lekvárral, túróval, gyümölcsökkel fogyasztjuk.
Jó étvágyat!
Ági :)