Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Fit Tesók

Cukkinis receptek



Cukkini. Mit kell róla tudni?  

 

A tökfélék családjába tartozó növény. Nagy része víz, kalóriatartalma rendkívül alacsony. Magas a rost-, ásványi anyag és vitamin (A-, B1-,B2-,B6-vitamin) tartalma. Magas víztartalmának köszönhetően hidratál, illetve lúgosító hatása is van. Számos diétába beilleszthető, sokféleképpen elkészíthető zöldség. 

Cukkinis-joghurtos tészta csirkemellel 

 

Hozzávalók: 

  • Teljeskiőrlésű rostban gazdag tészta 

  • 2db cukkini 

  • 1 fej vöröshagyma 

  • Csirkemell 

  • 1 ek rizsliszt 

  • 0,5dl tej 

  • 2ek joghurt 

  • 2 tojás 

  • Só, bors, fokhagymás fűszerkeverék 

Elkészítés leírással: 

Vizet forralunk, majd megfőzzük a tésztát.  

A cukkinit feldaraboljuk, majd kókuszolajon megpirítjuk. 

A csirkemellet felszeleteljük, fűszerezzük és lesütjük. 

A serpenyőbe egy kis vizet rakunk, ebben megpároljuk a hagymát. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük, majd felöntjük a tejjel és a tojjással elkevert joghurttal. Felfőzzük. 

Végül az öntethez adjuk az elkészült cukkinit, tésztát és ráhelyezzük a csirkeszeleteket. 

Elkészítés videóval:

 

Cukkini lasagne

 

 

Hozzávalók: 

  • 2db cukkini 

  • 500g pulyka darálthús 

  • Kókuszzsír 

  • Sűritett paradicsom 

  • Só,bors, bazsalikom, fűszerpaprika 

  • Sajt 

  • 2db tojás 

  • Tej 

 

Elkészítés leírással: 

A cukkinit megmossuk, és zöldséghámozóval felszeleteljük. 

Kókuszzsíron a darált húst lepirítjuk, fűszerezzük. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, majd készre sütjük. 

Közben a sütőt előmelegítjük, 180 fokra, alul-felül sütésre. 

Egy kókuszzsírral kikent hőálló tál alját kirakjuk a cukkini szeletekkel, erre jön a darált húsos réteg, majd ismét a cukkini szeletek, így folytatva amíg el nem fogynak a hozzávalók. 

A megolvasztott sajtot egy kis tejjel, tojással elkeverjük, majd a lasagne alapunkra borítjuk. Alufóliával lefedjük és betesszük a sütőbe. 20 perc alatt összesütjük. Ezután levesszük az alufóliát és még 5-10 percig pirítjuk a tetejét. 

Elkészítés videóval:

 

Cukkini pizza

 

Hozzávalók: 

  • 1 db cukkini 

  • 1 db tojás 

  • 50g zabpehelyliszt 

  • Pizza fűszerkeverék 

  • Ízlés szerint feltét - nálam most egy kis előző napi ebéd maradék volt, tökéletesen megfelelt a célnak: roston halacska, sült zöldségekkel- 

Elkészítés leírással: 

A cukkinit feldaraboljuk, majd aprítógépbe tesszük. 

Hozzáadjuk a tojást, a lisztet a fűszereket és alaposan összekeverjük. 

Sütőpapírral bélelt tepsire osztjuk a tésztánkat- én két kisebb adagot készítettem, de egy nagy pizzát is süthetünk-. 

10 percig elősütjük, majd paradicsomszósszal vagy cukormentes ketchuppal megkenjük a pizzaalapunkat, és megpakoljuk feltéttel. Sütjük tovább 5 percig. 

Elkészítés videóval:

 

Reméljük tetszettek a cukkinis recept ötleteink. A cukkinit nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk, anélkül hogy plusz kalóriákkal tömnénk meg ételeinket.

FitTesók ;)

Tovább
0

Egészséges Életmód II.-Rendszeres testmozgás



Az egészséges életmód bejegyzések sorozatának első részében a helyes táplálkozásról volt szó, ebben a részben, egy másik fontos témáról ejtek szót. Amint azt már említettem, az egészséges életmódért és kinézetért 70%-ban a táplálkozás és 30%-ban a mozgás a felelős. 

Mit ad nekünk? 

Rengeteg pozitív élettani hatása ismert, csak egy párat megemlítve. Nyugalmi anyagcsere fokozó, ami megkönnyíti a felesleges kilóktól való megszabadulást. Állóképességünket, erőszintünket fejleszti. Ezáltal testtudatunk erősödik, ami önbizalom növekedéssel jár. Testmozgás közben endorfin termelődik, ami boldogsággal, pozitív gondolatokkal tölt el. Így hát mozgásra fel! 

Hogyan kezdjünk neki? 

Ha valaki életében nem sportolt, vagy hosszú kihagyás után szeretne visszatérni, mind a két esetben nagyon fontos a fokozatosság elve. Mit is jelent ez? Ugyanúgy, mint a táplálkozásban, nem egy nap alatt kell a világot megváltani. Gondolj csak bele. Egyik nap még a tv előtt ülve, chipset majszolva, másik nap meg már maratont készülünk futni?! Nem, ez így nem működik. Első tanácsom, hogy amíg a táplálkozásod nincs rendben, addig a mozgást kár elkezdeni. Zsíros, cukros nehéz ételektől csak besavasodsz, ami rendkívül elviselhetetlen hányingerrel jár, illetve pár perc után kifulladsz. Amiből következik a motiváció vesztés, és a feladás. Fontos! Kisebb célok kitűzése. Legyél magaddal tisztában.  

  • Ha edzőterembe szeretnél járni, keress fel nyugodtan szakembert. Nem kell folyamatos jelleggel hozzájárni, de egy pár alkalom alatt meg tudja neked mutatni, hogyan működnek, illetve mire jók a különböző gépek.  

  • Idegenkedsz az edzőterem gondolatától? Te inkább otthon kezdenél el mozogni? Ez sem akadály. Én is otthoni tornával kezdtem, és sokan vagyunk így ezzel. Manapság rengeteg mozgásformából tudunk választani. Az interneten, vagy különböző dvd anyagokból is tudunk válogatni. 

  • Nincs elég motivációd egyedül elkezdeni? Járj csoportos órákra! Hihetetlenül jól tud esni, egy jó hangulatú, vidám, de kellemesen fárasztó edzés. Egyre több lehetőség adott. Éppen mihez van kedved. Lazább, táncosabb elemekkel egybe kötött, vagy intenzív saját testsúlyos. Nagyon népszerű a TRX, kettlebel vagy más kiegészítőkkel végzett mozgásforma is. 

  • Vannak olyanok is, akik inkább a természetben szeretnek kibontakozni. Magadra ismertél? Akkor neked találták ki, a futás, biciklizés, korcsolyázás és hasonló szabadban végezhető testmozgást. 

A lehetőség tárháza adott. Rajtad múlik élsz-e vele és változtatsz-e!  

Szeretnénk minél több edzésanyaggal készülni, ezzel segítséget nyújtani azok számára, akiknek nincs kellő motivációjuk. Akár otthon, akár edzőteremben, de a szabadban is nagyon szívesen mutatunk gyakorlatokat, adunk tippeket. Edzésre fel!

Anett

Tovább
0

Valentin nap- "From your Valentine."



Február 14.-e, Valentin nap. Tudják, és ünneplik sokan. De miért pont ez a nap, és miért pont Valentin? Leírok pár érdekességet ezzel kapcsolatban, hogy ez a nap ne csak az ajándékozásról szóljon.

Legkorábbi története, időszámításunk 270. évére, a Római Birodalomhoz köthető II. Claudius uralkodásának idejére. Uralkodása alatt betiltotta a katonák házasodását, ugyanis úgy vélte, hogy az agglegények jobb katonák. Azonban Valentine püspök tilos esküvőket tartott, amiért börtönbe ítélték majd kivégezték. A börtönből szerelmének küldött levelet: "From your Valentine" aláírással. Angol nyelvterületeken még mai napig sokan használják ezt a szófordulatot.

Angliában csak az 1300-as évektől ünneplik a Valentin napot, miszerint a szerelmesek és ifjúság napja ez. Népi megfigyelés, hogy a madarak ezen a napon kezdenek párt választani.

Magyarországon, csak 1990 óta ünneplik újra. Korábban is ünnep volt, csak másféle, keresztény jellegű. Bálint napjához időjóslás is tartozott. Ha hideg, száraz idő van, akkor jó lesz az évi termés.

Van akit érdekel, van akit nem ez a nap. Nyilván az év bármelyik napján kifejezhetjük mennyire szeretjük a másikat, de a mai rohanó világban megfelelő alkalom lehet ez a nap is. Így hát én is készültem egy pár Valentin-napi egészséges süti ötlettel, ami gyorsan elkészíthető, isteni finom és még jól is néz ki.

Szív alakú vaníliás keksz

Hozzávalók:

- 150g rizsliszt

-50 g eritrit

-30g kókuszolaj

-2 db tojás

-vanília rúd, vagy aroma

-reszelt citromhéj

-sütőpor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 20 percre a hűtőbe tesszük pihenni. Addig előmelegítjük a sütőt, 180 fokra. 

A tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét 0,5 centi vastagra nyújtjuk, majd tetszőleges alakú kiszúróval kiszúrjuk. Lekenjük tojással, sütőpapíros lemezre helyezzük a kekszeket és aranybarnára sütjük őket.

Mini almás pite

Az előbb elkészített linzer tészta másik felét fogjuk felhasználni.

Hozzávalók a töltelékhez:

-Cukormentes keksz

-2 db alma

-fahéj, eritrit

Elkészítés:

Egy mini, hőálló tálat kikenünk kókuszolajjal, majd a linzertésztát vékonyra nyújtjuk és kibéleljük vele a formánkat. 180 fokon 10 percig elősütjük. Addig elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, felkockázzuk megszórjuk ízlés szerint fahéjjal, édesítővel és puhára főzzük.

Az elősütött formánkba beletörünk egy kevés cukormentes kekszet-hogy az alma ne áztassa el a tésztánkat- majd erre helyezzük a kész almát. A piténk tetejét ízlés szerint díszíthetjük.

-A régi falusi társadalmakban több praktikát is bevetettek a lányok, hogy elnyerjék, vagy megőrízzék szerelmüket. Az egyik szerint, olyan almát kell enni, amelynek kilenc magja van. A magokat bele kell tenni a kiszemelt fiú zsebébe, és akkor bele fog szeretni a lányba.-

Szerelmes túró borítékolva

Hozzávalók:

- Norbi Update LowCarb leveles tészta- vagy light leveles tészta-

-3 evőkanál túró

-1 evőkanál joghurt

-reszelt citromhéj

-édesítő

Elkészítés:

A tészta 2/3-t levágjuk. Vékonyra kinyújtjuk, 5x5 cm-es négyzetekre osztjuk, majd a közepére helyezzük a túrótölteléket. A három, egymás mellett lévő csücskét behajtjuk, a negyediket nyitva hagyjuk. Tojással lekenjük és 180-200 fokos sütőben 15 pecig sütjük.

-A szerelmes levél időszámításunk előtt 3500-ból származik és kezdetben agyagtáblákra írták.-

Alma-rózsa

Az előbb használt leveles tésztánk 1/3-t fogjuk felhasználni.

Hozzávalók:

-egy fél alma

-pici víz

-édesítő

-tojás

-muffinforma

Elkészítés:

Az almát megmossuk, felnegyedeljük majd azokat vékony szeletekre vágjuk. Egy edénybe tesszük pici vízzel, az édesítővel és puhára pároljuk.

A tésztát hosszában vékonyra nyújtjuk, felszeleteljük 2-3 cm széles, hosszú csíkokra. Megkenjük tojással és az almaszeleteket ráhelyezzük egymás mellé, úgy hogy a héjas része legyen felül és picit lógjon túl a tésztán. Feltekerjük, majd a muffinformákba helyezzük. 180 fokos sütőben 20 percig sütjük.

-A vörös rózsa Venus, római szerelem istenség kedvenc virága volt.-

Csokis-túrós cupcake

Hozzávalók a tésztához:

-50g zabpehely

-50g kakaópor

-1db tojás

-sütőpor

-édesítő

Nagyon egyszerű az elkészítés módja, összekeverjük a hozzávalókat, muffin formába öntjük. 180 fokos sütőben 20 percig sütjük.

Hozzávalók a krémhez:

-100g túró

-1 evőkanál joghurt

-reszelt citromhéj

-édesítő

Szintén összekeverjük őket, majd egy zacskóba, vagy zsákba töltjük, aminek a végét kivágjuk és a kihűlt tésztánk tetejére nyomjuk.

Hozzávalók a csokiszívhez:

-100g kókuszolaj

-100g kakaópor

-édesítő

-szilikon szívecske forma

Megolvasztjuk a kókuszolajat, majd hozzákeverjük a kakaóport habverővel, csomómentesre. A szilikon formákba öntjük, majd a hűtőben megdermesztjük. Ha elkészült díszíthetünk vele.

-Napjainkban több mint 35 millió szív alakú dobozba csomagolt édességet, leginkább csokoládét adnak el Valentin-napkor.-

+1 érdekesség

-Minden évben nagyjából 220 000 eljegyzés történik ezen a napon.-

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket, szeretetben gazdag napot kívánok Nektek!

Anett

Tovább
0

Unod a zabot?-Egészséges reggeli ötletek



A reggeli az egyik legfontosabb étkezés a nap folyamán. Több óra 'éhezés' után, értem ez alatt az alvást, fontos, hogy a napot étkezéssel indítsuk. Ebből nyerünk energiát, illetve anyagcserénket is gyorsítja, ami a fogyás elengedhetetlen feltétele. 
Nekem a kedvenc étkezésem a reggeli. Szeretem minél változatosabbá tenni, attól függően édest vagy sóst kívánok. Hoztam most egy pár nem mindennapi ötletet. Mert a zabkásán, és szendvicsen túl is van élet. :)

Tükörtojás szénhidrátcsökkentett szendvicsben

Hozzávalók:
•    Tojás
•    Szénhidrátcsökkentett kenyér - az Aldi-ból szoktam beszerezni, nagyon laktató, és az ára sem magas.
•    Sonka
•    Cottage chese
•    Salátakeverék

Roppant egyszerű az elkészítés módja. Tükörtojást készítünk -én úgy szeretem ha a sárgája még picit folyik-. Két szelet kenyeret vágunk, megtöljük minden finomsággal, majd a tojással. Jó étvágyat hozzá!

Pizza újragondolva

Pizza reggelire? Nem éppen, de kinézetre mindenképpen :D

Hozzávalók:

•    Tojás
•    Só, bors, pizza fűszerkeverék
•    Zabpehely
•    Cukormentes ketchup -szintén ALDI-s-
•    Sonka
•    Sült zöldség

Elkészítés:

A tojást felverjük, fűszerezzük. A zabpelyhet hozzáadjuk, majd várunk vele egy picit míg a zab megduzzad. Addig a sonkát felszeleteljük. Kókuszzsírral kikent serpenyőt felhevítünk, majd ráborítjuk a tojásos keverékünket és megsütjük mindkét oldalát. Miután kész, megkenjük a cukormentes ketchuppal, megszórjuk a sonkával és zöldségekkel és jóízűen elfogyasztjuk.

#Overnightoats zab nélkül :D

Őszíntén szólva, nem vagyok egy nagy zabkása rajongó. Nagyon ritka, mikor azt reggelizem. Viszont amit sokkal jobban szeretek, az a búzacsíra. Majd csak úgy működik, mint a zabpehely. Ha beáztatjuk megduzzad, tartalmas reggeli kerekedhet belőle. Tápanyagtartalma kedvezőbb, magas rost és fehérjetartalma miatt. Ráadásul jótékony hatásai is elég ismertek. Magas az ásványianyag (kalcium,kálim, vas, magnézium, cink) és a vitamin (A-,D-, és E-vitamin) tartalma is.

Hozzávalók:
•    Búzacsíra
•    Víz
•    Bármilyen ízesítő pl: fehérjepor, dió, mogyoró, kakaópor, fahéj... és csak a képzelet szabhat határt.

A hozzávalókat összekeverjük, egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap reggel magunkkal vihetjük vagy szépen megtálalhatjuk, amit én most mogyoróval, teljes kiőrlésű cukormentes cornflakes-szel, és magas kakaótartalmú étcsokoládéval tettem.

Palacsintatorony édesen és sósan

Talán kijelenthetem, hogy ez a reggelivariáció a kedvencem. Kicsit időigényesebb, így ezt csak hétvégékre vagy ráérős reggelekre ajánlom.

Palacsinta túrókrémmel és mogyoróvajjal

Hozzávalók:
•    2db tojásfehérje
•    1adag fehérjepor
•    Kókuszzsír
•    Zsírszegény túró
•    Natúr Joghurt
•    Mogyoróvaj -elhagyható, mással helyettesíthető-

Elkészítés:
A tojásfehérjéket fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk a fehérjeport és elkeverjük. Kókuszzsírral kikent serpenyőben palacsintakorongokat sütünk.

A krémhez a hozzávalókat összekeverjük. Tálaláshoz tornyot építhetünk, de egy mélyebb tálban is rétegezhetjük őket.

Palacsinta sonkával és salátával

Hozzávalók:
•    3db egész tojás
•    só,bors
•    zabpehely
•    Cottage chese
•    Csirkemell sonka
•    Friss saláta

A tojásokat a fűszerekkel és egy kevés zabpehellyel elkeverjük, majd ebből is kis korongokat sütünk. Ha elkészült, rétegenként megkenjük a cottage chese-zel, sonkát, salátát helyezünk rá.

Remélem sikerült ötleteket adnom, és mindenkit reggelire invitálnom!

Anett :)
 

 

 

Tovább
0

Egészséges életmód I.-A helyes táplálkozás



Akár fogyásról, hízásról vagy súlymegtartásról beszélünk, a minőségi tápanyagok fogyasztása, a megfelelő mikrotápanyagok -szénhidrát,fehérje zsír- bevitele vezet minket eredményekhez.  

Ha eldöntöttük, és készen állunk arra, hogy mind a hozzáállásunkon, mind az életvitelünkön változtatunk, nincs más hátra, mint a káoszból rendet teremteni. 

Hol is kezdhetnénk, mint a konyhában. Étkezésünk 70%-ban befolyásolja egészségünket, kirobbanó formánkat.  

Kezdjük az alapoknál!

Finomított liszt, cukor, feldolgozott élelmiszerek.. Nem neked valóak. Eljött a pillanat, amikor ki kell menni a konyhába, válogatni és megszabadulni ezektől a "szemetektől". Nincs szíved kidobni, vagy a környezetedben élők nem hajlandóak változtatni? Legyen! Ne akadályozzanak céljaid elérésében. Nevezz ki egy szekrényt, ami csak a tiéd, vagy egy olyan eldugott helyet, ahová ezeket az élelmiszereket jó mélyre elrakhatod. 

Mi kerüljön ezek helyére? 

Nem szabad teljesen száműzni a gabonákat, ugyanis számos egészségügyi előnyekkel bírnak. Magas a vitamin-, és ásványi anyagtartalmuk, kiváló rostforrás, amivel elősegítjük az emésztést. Megfelelő lehet a zab, rozs, hajdina. Gluténérzékenyeknek a rizsliszt és a rizs, illetve gluténmentes még a köles is, aminek kifejezetten magas a fehérjetartalma. Vegetáriánusok is bátran fogyaszthatják. Mivel ezek szénhidrátforrások, így meg kell választani, hogy mikor mit, és mennyit fogyasztunk belőlük.  

Reggelire kitűnő lehet a zabkása gyümölcsökkel, zablepény vagy rozskenyérből készült szendvics zöldségekkel. Ebédre választhatjuk köretnek őket, ami ne legyen nagyobb az öklünk méreténél. Vacsorára, illetve az esti órákban ezeket az élelmiszereket jobb kerülni, ha fogyás a cél. 

Zöldség és gyümölcsfogyasztás 

Ezek alapvető kiegészítői az egészséges életmódnak. A legjobb, ha feldolgozatlanul, természetes formájukban vesszük, illetve fogyasztjuk őket. Gyümölcsökből célszerű az idénygyümölcsöket választani, zöldségből meg igazából minél többféle, annál jobb.  

Fehérjeforrások 

Minden étkezésünknek tartalmaznia kell fehérjeforrást. Legyen az hús, tojás, hüvelyesek, magok. Melyek a legjobb hús választások? A csirke, pulyka, marha, fehér húsú halak, de még a sovány sertéshús is belefér olykor-olykor. 

A magokkal óvatosan kell bánni, ugyanis hamar túlzásba lehet esni. Magas zsír tartalmuk miatt, túlzott bevitelük raktározással jár, illetve bőrünkön is észre vehetők a jelei. Emellett viszont mértékkel fogyasztva jótékony hatással van a szívre, érrendszerre. Jó zsírokat tartalmaz: a dió, a mandula, a lenmag, a tökmag. Fontos! Ezeket ne sózott, illetve cukrozott formában fogyasszuk. 

Tejtermékek. Fogyasszuk vagy sem? 

Őszintén én is próbálom kerülni, ezért nem ajánlanám másnak sem. A helyzet az, hogy a manapság kapható különféle feldolgozott tejtermékekben már nincsenek meg azok a vitaminok, és szükséges tápanyagok, mint a régi időkben. Tartósítószerekkel, cukrokkal, mesterséges anyagokkal teletömött élelmiszer, nem hiszem, hogy az egészségre pozitív hatást gyakorolna. Fogyasztásukat mindenképp csökkenteni kell, végképp kerülni pedig az ízesített tejeket, joghurtokat, pudingokat. 

Nagyjából ezek a legfontosabb tudnivalók kezdő életmódváltóknak. 

Rengeteg receptet fogunk megosztani veletek! Szeretnénk, ha eljutna mindenkihez, hogy egészséges alapanyagokból is lehet jókat főzni és enni!  

Egészségre Fel! 

Anett 

Tovább
0

Fit Tesók

blogavatar

Sziasztok! Már régóta gondolkozunk egy közös blogon, mivel mindkettőnk életének részét képezi az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, amit ezentúl nemcsak egymással, hanem veletek is szeretnénk megosztani. Üdv. Fit Tesók

Utolsó kommentek