Azon gondolkoztam, hogy mi is legyen az első posztom, de közben rájöttem, hogy igazából teljesen mindegy, mivel még sok sok receptet szeretnék veletek megosztani, így bele is vágok.

Nálam általában hétvégén készül valamilyen leves, mivel hétközben a munkahelyemen ebédelek, és levest csak nagyon ritkán viszek magammal, inkább nem kockáztatom meg, hogy beleborul a táskámba és éhen maradok. Most kétféle kombinációt hoztam nektek.

Brokkoli krémleves túrógombóccal

Én személy szerint rajongok a zöldségkrémlevesekért, mivel nagyon könnyű elkészíteni őket, laktatóak, és önmagával sűrítve megóvjuk magunkat a felesleges plusz kalóriáktól is. Most egy brokkoli krémleves receptjét írom le nektek.

Hozzávalók:

  • - egy közepes fej brokkoli
  • - 2 szem kisebb burgonya
  • - 1 fej vöröshagyma
  • - 3 gerezd fokhagyma
  • - 1-1,5 liter zöldség alaplé/maradék húsleveslé
  • - opcionális tejszín

Egy közepes lábasban kevés olíva olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, amit addig párolunk tovább, míg kellemes fokhagyma illat árasztja el a konyhánkat. Ezután én adtam hozzá 2 kisebb szem burgonyát kockázva, amit még párszor alaposan átforgattam a hagymás alappal. Ez a lépés opcionális, ha valaki nem igazán eszik burgonyát, akkor ezt a lépést kihagyja. Én a leves állaga miatt adtam hozzá, hiszen a keményítő tartalma miatt, sűrűbb levest kapunk turmixolás után. A hagymás alapunkat felöntjük egy liter zöldség- vagy húslével, kinek mi van otthon vagy ki melyiket kedveli. Amíg felforr az alaplevűnk, rózsáira szedjük a brokkolit és megtisztítjuk. Én vágtam egy pár darab kisebb, formás brokkoli darabot is, amit majd a leves betéteként tálalok. Amint elkezd forrni az alaplé beledobáljuk a brokkoli rózsákat. A lábosban annyi lének kell lennie, hogy éppen ellepje a brokkolit, különben nagyon híg lesz a krémlevesünk. A kisebb brokkoli darabokra figyeljünk, mert hamar megfőnek, majd szedjük ki, és tálalásig rakjuk félre. A levest addig főzzük, amíg megpuhul a krumpli és a brokkoli, ha kész, botmixerrel összeturmixoljuk, és ízlés szerint még tovább ízesíthetjük tejszínnel, de ebben az esetben még forraljunk rajta egyet. Én egy kis növényi tejszínt használtam. Tálaláskor pedig ne felejtsük el a kis brokkoli falatkákat!

A brokkoli krémleves után szerettem volna még valami egyszerű, de nagyszerű ételt készíteni, és mivel imádom a túrógombócot így erre esett a választásom, és így sikerült egy húsmentes ebédet kreálnom.

Hozzávalók:

  • - 50 dkg túró
  • - 3 tojás
  • - 10 dkg darált zabpehely
  • - édesítő
  • - citromhéj, vanília
  • - csipet só
  • - a forgatáshoz darált dió/mák/zabpehely

A hozzávalókat összekeverjük, majd kb. egy órát hagyjuk állni a hűtőben. Én ezt a folyamatot a leves elkészítése előtt már megtettem, így amikor elkészült a leves már csinálhattam is a gombócokat. Kivesszük a hűtőből a masszát, és itt jön az a rész, hogy vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, és enyhén sós, forrásban lévő vízben addig főzzük, míg a gombócok feljönnek a víz tetejére. Nálam ez kimaradt, mivel külföldön élek, és itt sajnos nem lehet kapni jó kis magyar túrót, így kénytelen vagyok beérni az itt kapható, inkább túrókrémnek nevezhető alapanyaggal, amiből esélytelen bármilyen alakzat formázása, így én egy kanál segítségével " beleszaggattam" a túrós masszát a forrásban lévő vízbe, és szintén addig főztem, amíg feljöttek a víz tetejére. Majd kiszedjük és tetszőlegesen beforgatjuk. Én darált dióba forgattam a hamis gombócaimat. Végül ízlés szerint cukormentes lekvárral, joghurttal (vagy bármivel, ami nektek illik hozzá) tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Ági :)