Mi a különbség a kettő között?  

Az életmódváltás egy életstílus, egy szemlélet, az élethez való hozzáállásunk, ami magában foglal minden olyan tevékenységet amit végzünk. Értem ez alatt a munkát, a táplálkozást, a mozgást, a pihenést és a szórakozást is. Míg a diéta egy ciklust jelent, napokat, heteket vagy akár hónapokat. A diétát nem tudnánk egy életen át fent tartani, ahogyan az általa kapott formánkat sem.  

Miért választják a legtöbben még mindig a diétát?  

 

Sajnos, sokan gyorsan akarnak látható eredményeket, ezért olyan drasztikus döntéseket hoznak, amivel lehet hogy kis idő alatt eredményt tudnak elérni, de hosszútávon ez nem egészséges. A hirtelen fogyás különböző egészségügyi problémákhoz vezet, arról nem beszélve, hogy a diéta befejeztével visszatérnek az előbbi szokásaikhoz, ami ismét súlygyarapodással járhat. Ezt nevezzük jojó effektusnak. Lelkileg elég megterhelő a siker és kudarc váltakozása. Egyszer jól érezzük magunkat a bőrünkben, majd ez a kis önbizalom, nem törődőmséghez oda nem figyeléshez vezet, ami pedig negatívan hat testünkre. Kezdődhet egy újbóli diéta, és amint látható az eredmény, újbóli leengedés. És folytathatnám az ördögi kört.  

Miért ne diétázzunk tehát? 

A diéták alatt szervezetünktől hirtelen vonunk meg ételeket szükséges tápanyagokat. Egyoldalúságuk miatt vitamin-, és ásványi anyag hiányos állapot léphet fel. Ezt sokszor kiegészíti egy olyan mozgásforma, amit korábban nem, vagy csak ritkán alkalmaztunk. A testünk fogyással fog reagálni, de egy idő után jelentkezik a fáradtság, hangulatingadozás, kedvtelenség majd az éhségrohamok. 

Ha tartós eredményeket, rosszullét mentes, megvonások nélküli, teljes életet szeretnénk élni, akkor csak ajánlani tudom a teljes életmódváltást. De ezt nem elég csak elkezdeni, ezt folytatni is kell. 

Életmódváltás hogyan? 

 

Minden fejben dől el. Nekünk kell eldöntenünk, magunkat kell rávennünk, hisz más nem csinálja meg helyettünk. Célok.. Tűzz ki magad elé apró célokat, amik reálisak és megvalósíthatóak. Nem kell egyből megváltani a világot. Először a fejünkben, majd a konyhánkban kell rendet tenni. Amint ez sikerült, jöhet szóba a rendszeres testmozgás. 

Következő bejegyzésemben szót ejtek a helyes táplálkozásról. Ne feledd, Egészségre fel! 

Anett