Akár fogyásról, hízásról vagy súlymegtartásról beszélünk, a minőségi tápanyagok fogyasztása, a megfelelő mikrotápanyagok -szénhidrát,fehérje zsír- bevitele vezet minket eredményekhez.  

Ha eldöntöttük, és készen állunk arra, hogy mind a hozzáállásunkon, mind az életvitelünkön változtatunk, nincs más hátra, mint a káoszból rendet teremteni. 

Hol is kezdhetnénk, mint a konyhában. Étkezésünk 70%-ban befolyásolja egészségünket, kirobbanó formánkat.  

Kezdjük az alapoknál!

Finomított liszt, cukor, feldolgozott élelmiszerek.. Nem neked valóak. Eljött a pillanat, amikor ki kell menni a konyhába, válogatni és megszabadulni ezektől a "szemetektől". Nincs szíved kidobni, vagy a környezetedben élők nem hajlandóak változtatni? Legyen! Ne akadályozzanak céljaid elérésében. Nevezz ki egy szekrényt, ami csak a tiéd, vagy egy olyan eldugott helyet, ahová ezeket az élelmiszereket jó mélyre elrakhatod. 

Mi kerüljön ezek helyére? 

Nem szabad teljesen száműzni a gabonákat, ugyanis számos egészségügyi előnyekkel bírnak. Magas a vitamin-, és ásványi anyagtartalmuk, kiváló rostforrás, amivel elősegítjük az emésztést. Megfelelő lehet a zab, rozs, hajdina. Gluténérzékenyeknek a rizsliszt és a rizs, illetve gluténmentes még a köles is, aminek kifejezetten magas a fehérjetartalma. Vegetáriánusok is bátran fogyaszthatják. Mivel ezek szénhidrátforrások, így meg kell választani, hogy mikor mit, és mennyit fogyasztunk belőlük.  

Reggelire kitűnő lehet a zabkása gyümölcsökkel, zablepény vagy rozskenyérből készült szendvics zöldségekkel. Ebédre választhatjuk köretnek őket, ami ne legyen nagyobb az öklünk méreténél. Vacsorára, illetve az esti órákban ezeket az élelmiszereket jobb kerülni, ha fogyás a cél. 

Zöldség és gyümölcsfogyasztás 

Ezek alapvető kiegészítői az egészséges életmódnak. A legjobb, ha feldolgozatlanul, természetes formájukban vesszük, illetve fogyasztjuk őket. Gyümölcsökből célszerű az idénygyümölcsöket választani, zöldségből meg igazából minél többféle, annál jobb.  

Fehérjeforrások 

Minden étkezésünknek tartalmaznia kell fehérjeforrást. Legyen az hús, tojás, hüvelyesek, magok. Melyek a legjobb hús választások? A csirke, pulyka, marha, fehér húsú halak, de még a sovány sertéshús is belefér olykor-olykor. 

A magokkal óvatosan kell bánni, ugyanis hamar túlzásba lehet esni. Magas zsír tartalmuk miatt, túlzott bevitelük raktározással jár, illetve bőrünkön is észre vehetők a jelei. Emellett viszont mértékkel fogyasztva jótékony hatással van a szívre, érrendszerre. Jó zsírokat tartalmaz: a dió, a mandula, a lenmag, a tökmag. Fontos! Ezeket ne sózott, illetve cukrozott formában fogyasszuk. 

Tejtermékek. Fogyasszuk vagy sem? 

Őszintén én is próbálom kerülni, ezért nem ajánlanám másnak sem. A helyzet az, hogy a manapság kapható különféle feldolgozott tejtermékekben már nincsenek meg azok a vitaminok, és szükséges tápanyagok, mint a régi időkben. Tartósítószerekkel, cukrokkal, mesterséges anyagokkal teletömött élelmiszer, nem hiszem, hogy az egészségre pozitív hatást gyakorolna. Fogyasztásukat mindenképp csökkenteni kell, végképp kerülni pedig az ízesített tejeket, joghurtokat, pudingokat. 

Nagyjából ezek a legfontosabb tudnivalók kezdő életmódváltóknak. 

Rengeteg receptet fogunk megosztani veletek! Szeretnénk, ha eljutna mindenkihez, hogy egészséges alapanyagokból is lehet jókat főzni és enni!  

Egészségre Fel! 

Anett